banner

'ŠAH-MAT POZICIJA'

SOCIJALNA DISTANCA MOŽE DOVESTI DO POVEĆANJA NASILJA U OBITELJI: Strah od nesigurnosti posla i financijski problemI na to utječu

Socijalna izolacija može dovesti do povećanja nasilja u obitelji nad ženama i djecom: ‘Iz dugogodišnje prakse znamo da su za nasilje u obitelji uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i ovo razdoblje’

Ženska soba i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom upozorili su danas na mogući porast nasilja nad ženama i djecom zbog mjera socijalne izolacije koje povećavaju stres, napetosti i rizik od obiteljskog i seksualnog nasilja, te pozvali građane da prijave nasilje.

“Iz dugogodišnje prakse znamo da su za nasilje u obitelji uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i ovo razdoblje prinudne socijalne izolacije. Dok je za sve građanke i građane pridržavanje mjera socijalne izolacije preporuka i obaveza, za žrtve nasilja u obitelji to je ostanak u socijalnoj zamci”, stoji u zajedničkoj izjavi Ženske sobe – Centar za seksualna prava i Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “DUGA” Zagreb.

UGLEDNI NJEMAČKI EPIDEMIOLOG SUMNJA U SLUŽBENE BROJKE: ‘Vjerujem da je mrtvih više nego što to govore statistike…’

Komplikacije zbog mjera protiv koronavirusa

Zaoštravanje mjera zaštite zbog mogućnosti zaraze koronavirusom dodatno otežava i komplicira već otprije teške odluke o prijavi nasilja i odlasku od nasilnika, stoga organizacije pozivaju građane da prijave i nasilje za koje čuju da se događa u susjedstvu. Zbog javnozdravstvene situacije skloništa za žrtve nasilja u obitelji dovode se u “šah-mat” poziciju.

“Neodgovorno je ne primiti žrtvu na smještaj u slučaju potrebe, ali je isto tako neodgovorno primiti žrtvu na smještaj bez prethodnog testiranja na COVID-19 i riskirati sa zarazom većeg broja od ranije smještenih žrtava u skloništima”, upozorile su.

Nadležno Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija s resorom socijalne skrbi i policijom, kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj, automatski pokrenulo njihovo testiranje. Upiti i molbe na tu temu upućeni su ministarstvu, a reakcija se još čeka.

MINISTRICA PREDSTAVILA UPUTE ZA OCJENJIVANJE UČENIKA: Ima tu svega, a spominju se i virtualni usmeni ispiti

Izmještavanje počinitelja nasilja

“Smatramo kako je više nego ikad nužno pomaknuti fokus i apostrofirati drugu stranu ovog problema: umjesto da razmišljamo samo o opciji da izmjestimo žrtve nasilja u obitelji, najčešće žene i djecu, iz njihova vlastitog doma i pokušamo im osigurati smještaj u skloništima, vrijeme je da izmjestimo počinitelje nasilja u obitelji”, poručile su udruge.

Više je nego ikada neophodno izricati mjere zabrane pristupa žrtvi i djeci na minimalno 2 mjeseca i dulje, ovisno o težini nasilja i povijesti nasilnog ponašanja, kao i zadržavati počinitelje u istražnom pritvoru u maksimalno dozvoljenom razdoblju.

“Svjesne smo da će kao protureakcija odmah biti pitanje gdje će počinitelji biti smješteni za to vrijeme? Stoga postavljamo protupitanje – zašto počinitelji nasilja u obitelji biraju nasilje i dovode se u takvu situaciju”, naglašavaju udruge.

Stoga resorno ministarstvo pozivaju da pokrene automatsko testiranje žrtava nasilja u obitelji prije ulaska u sklonište. MUP pozivaju da poduzme radnje u svojoj nadležnosti za izricanje zabrane pristupa počinitelju nasilja, a Ministarstvo pravosuđa da suci i sutkinje žurno rade na predmetima nasilja u obitelji i izriču mjere zabrane pristupa.

POLICIJA UPOZORAVA NA NOVU INTERNETSKU PRIJEVARU: ‘Ako dobijete ovu poruku na mail – ne otvarajte linkove!’

Pod rizikom su i obitelji gdje prije nije bilo nasilja

Pod rizikom od nasilja su i obitelji u kojima prije nije bilo pojave nasilja jer uslijed straha od nesigurnosti posla i financijskih problema dolazi do povećanja vjerojatnosti sukoba, istaknuli su Tim Grada Zagreba za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji.

“U tijeku pandemije koronavirusa, koja predstavlja stresnu situaciju na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, postavlja se pitanje u kojoj je mjeri dom sigurno mjesto za žrtve obiteljskog nasilja, posebice žene i djecu, koje, uslijed mjera koje bi ih trebale zaštiti od virusa, zapravo bivaju još ugroženije boraveći sa zlostavljačima”, upozorili su.

Na sve su apelirali da nasilje prijave policiji i Centru za socijalnu skrb Zagreb jer je to “odgovornost svakoga od nas u zaštiti najranjivijih, jer je šutnja sudioništvo sa zlostavljačem”.

Tri skloništa u Zagrebu

Grad Zagreb podržava tri skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i šest savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja i seksualnog nasilja u organizaciji gradske ustanove socijalne skrbi te organizacija civilnog društva. Sve žrtve i potencijalne žrtve na području Grada Zagreba mogu se obratiti sljedećim organizacijama kako bi se zaštitile:

1. Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” (sklonište i savjetovalište)

01 6383 503 – opće informacije (8.00 – 20.00), info@duga-zagreb.hr
Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja
Dostupan je besplatan broj telefona 0800 8898 (od ponedjeljka do petka od 16.30 -19.30)
Email: mirna.zona@zagreb.hr i info@duga-zagreb.hr
Informacije za uključivanje u psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji (od ponedjeljka do petka od 8.00 – 20.00 sati) 01 4590 560 i 091 3831 777
Email: tretman@duga-zagreb.hr

2. Udruga Autonomna ženska kuća (sklonište i savjetovalište)

P.P. 19 10001 Zagreb
Zbog pandemije koronavirusa COVID – 19 trenutačno pružaju pružamo psihosocijano, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve obiteljskog ili partnerskog nasilja isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža
Besplatan broj: 0800 55 44
Radno vrijeme savjetovališta svakim radnim danom od 10.00 – 17.00
E-mail: azkz@zamir.net
Web stranica: www.azkz.net

3. Udruga ŽENSKA POMOĆ SADA – SOS TELEFON ZA ŽENE I DJECU ŽRTVE NASILJA (sklonište i savjetovalište)

Zagreb, PP 992
Radno vrijeme od 0 do 24 sata na sata na telefone 01/ 46 55 222 i besplatni za korisnike 0800 655 222
Pruža besplatne usluge savjetovališta i smještaja žrtava nasilja
zenskapomocsada@gmail.com

4. Udruga B.a.B.e. (savjetovalište)

Selska cesta 112 a
Radnim danom od 08.00 do 17.00 sati: 01 4663 666
SOS telefon – besplatna pravna pomoć: 0800 200 144 ili 01 4611 351
babe@babe.hr
Psihološka pomoć – za termine za psihološko savjetovanje telefonski se najaviti na 01/ 4663 – 666, svakim radnim danom od 08-17 sati.

5. Udruga Ženska soba – Centar za seksualna prava (savjetovalište)

Maksimirska cesta 51 A, 10 000 Zagreb
Radno vrijeme: Svakim radnim danom od 09:00 – 17:00 sati
Broj telefona: 6119-174
e-mail: zenska.soba@zenskasoba.hr i savjetovaliste@zenskasoba.hr

6. Centar za žene žrtve rata – ROSA (savjetovalište)

Adresa: Kralja Držislava 2, 10000 Zagreb
Zbog pandemije koronavirusa COVID – 19 trenutačno pružaju psihosocijano, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve trgovanja ljudima, seksualnog i ratnog nasilja te koje su izbjeglice ili tražiteljice azila isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža
Besplatan broj: 0800 77 99
Uredski telefon: 01 4551142
Radno vrijeme savjetovališta: svaki dan u godini od 10.00 – 18.00
E-mail: cenzena@zamir.net
Web stranica: www.cenzena.net

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Povratak na Net.hr