DVA MJESECA NAKON POTRESA

SNIMKE S BANIJE POKAZUJU DA JE POMAKA U OBNOVI MALO: ‘Kontejnersko naselje postalo je centar Petrinje’

Svakim podrhtavanjem tla nastaje i nova šteta – prema današnjem izvještaju crvenu oznaku kao neuporabljivo dobilo je 3800 objekata

Nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju, može se primijetiti kako života u centru Petrinje više nema. Već dan nakon razornog potresa na gotovo svim zgradama stavljena je crvena oznaka x što znači da su na popisu za rušenje.

Dva mjeseca nakon potresa niti jedna od njih nije u procesu rušenja. I to zbog spore i opsežne birokracije. Zato je čak i sami pogled na svaku ciglu, crijep ili jedan od izloga isključivo na vlastitu odgovornost. Poziv na istu tu odgovornost ispisan je na pročeljima zgrada. Ispisali su za ga zabrinuti Petrinjci koji su jasni – nemojte nas pokrasti ni zaboraviti.

VUČKOVIĆ U PETRINJI: ‘U ožujku natječaji za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima’

Izgrađena prva kuća

Kontejnersko naselje postaje novi centar Petrinje.

“Ovo je sada centar Petrinje. Čeka se da se sastave još manji kontejneri. Ljudi dolaze tu, ne mogu oni biti cijelo vrijeme u hotelima na moru, svi će oni doći ovdje”, kazao je Petrinjac Danko Radošević za RTL.

Iako nije dovršeno nekim je obiteljima pružilo sigurnost i osjećaj doma. “Prvi put sam spavala nakon dva mjeseca bez straha. Selila sam se po Hrvatskoj svugdje i sad sam dospjela tu u naselje i spavala prvi put bez straha”, kazala je Marija Radošević.

NA RUBU ŽIVACA; Novi potres i opet strah: ‘Kuća je išla sim-tam. Bilo je kao da je onaj prvi. Ne znam bih li tu bila ili bježala. Strašno’

Nema dimnjaka ni krova u Strašniku koji nije stradao. No, kod Miroslava Marinovića dobre vijesti – njegova kuća je prva u selu koja je u samo mjesec dana ponovno izgrađena od temelja do krova.

“Zadovoljan sam i sretan. Da nema toga, živio bi u kamp kućici”, kaže Marinović.

Rodilo se ždrijebe

U Majskim Poljanama zauvijek je ugašeno pet života, ali danas se rodio jedan Tomislavu Suknaiću jako važan. Na svijet je jutros došlo ždrijebe koje na ovom imanju ostaje zauvijek. U sebi nosi krv pastuha koji je stradao nakon potresa od šoka.

“Danas sam sretan jer se rodila mala beba, kćer od mog Rubina koji je uginuo”, kaže Suknaić.

OBNOVA NAKON POTRESA BEZ GRAĐEVINSKIH DOZVOLA: Uvodi se digitalna prijava u sustav e-obnova 

Iako su se prorijedili, potresi i dalje uznemiruju stanovnike Banije. Svakim podrhtavanjem tla nastaje i nova šteta. Prema današnjem izvještaju crvenu oznaku kao neuporabljivo dobilo je 3800 objekata, narančastu kao privremeno neuporabljivo dobilo je 5900 objekata, dok je 19 500 označeno zelenom kao uporabljivo.

Povratak na Net.hr