Snijeg je u Splitu rijetka pojava i u zimskim mjesecima, no promjena vremena danas je zabijelila većinu Hrvatske, pa tako i Split kao i veći dio Dalmacije u kasnim satima utorka.

Nošen jakim vjetrom, snijeg je najprije stigao do predgrađa gdje ga ima dosta, a oko 21:30 stigao je i do centra grada.

Dalmatinska zagora je pak gotovo odsječena. Puše orkanska bura i stvorili su se veliki snježni nanosi.

Ranije je sniejg zabijelio splitsko zaleđe, a tijekom današnjeg poslijepodneva padao je i u Istri.

Nema slobodnog pravca za sva vozila

PU splitsko-dalmatinska je izvijestila da je u utorak navečer zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorena brza cesta Solin-Klis, a na prilazima brzoj cesti, na rotoru Bilice i u Klisu se promet preusmjerava na staru Klišku cestu.

Također, zbog zimskih uvjeta na cestama, splitska policija pozvala je vozače na oprez, kao i na korištenje zimske opreme budući da na pojedinim područjima pada snijeg. Vozači se savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ukoliko nije neophodno, također se vozačima savjetuje da ne kreću na put.

Hrvatski Autoklub je izvijestio da trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obratno za sve kategorije vozila. Državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC1 Udbina-Gračac-Knin su zatvorene zbog snježne vijavice i zaustavljenih vozila.

Iz HAK-a savjetuju vozače da zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, zatvorenih cesta i brojnih zastoja odgode putovanja iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno.

Gdje su na snazi zimski uvjeti?

Od 19:30 sati prestali su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Delnice te na državnoj cesti DC3 kroz Gorski kotar. Zastoji su na staroj cesti kroz Gorski kotar u oba smjera.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru te na pojedinim cestama u Istri, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji uključujući: autocestu A1 Zagreb-Split-Ploče na dionicama Bosiljevo-Maslenica i Prgomet-Ravča i državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin.

OPREZNO U PROMETU; HAK vozačima savjetuje da odgode put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto

Vrijeme idućih dana na kopnu

U nastavku tjedna nova upozorenja - vedrije noći će idućih dana donositi još niže minimalne temperature pa će mraz biti česta pojava, osobito u srijedu i četvrtak. Povremeno je moguće još malo oborina, ponegdje i u obliku pljuska.

Danju će ipak uz više sunca biti toplije, a za vikend će se uz južinu prekinuti i jutarnja hladnoća.

Vrijeme idućih dana na moru

Na Jadranu još u srijedu jaka i olujna bura i tramontana, zatim slabiji vjetar. Noći će i uz obalu biti hladnije pa će ponegdje biti mraza, izglednije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Za vikend uz južinu i na moru toplije.