FOTO: / U Zagrebu svi na nogama – snijeg krče vatrogasci, civilna zaštita, gradski službenici...

shimmer fallback

'Čisti se i posipava sol. Sve glavne ceste u Zagrebu su očišćene, ekipe su i sada vani.

14.1.2013.
12:36
Play logo

"Mi smo vani i radimo sa svim ekipama maksimalno. Doveli smo to u red, jutros je sve bilo čisto kao suza, a sada nam je za pola sata napadalo nekih 10 centimetara", naglasio je Hasan Džombić.

Ekipe zimske službe, ističe, rade još od jučer, a tako će biti najvjerojatnije do kraja tjedna. Snijeg bi, prema posljednjim prognozama, mogao padati do subote. Zbog neumornog padanja snijega, javnosti se obratio i predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović nakon sastanka sa zimskom službom i direktorima javnih poduzeća. Kazao je da je moguće i proglašenje elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske su službe, naveo je, zadužene za čišćenje preko dvije i pol tisuće kilometara cesta, a u samo dva sata novi nanosi snijega poništavaju sav njihov trud.

"210 ekipa ima zaduženje čistiti od 10 do 15 kilometara. Posade se mijenjaju, ali su vozila stalno u pogonu", kazao je.

Sjednica Glavnog i Operativnog stožera Zimske službe sazvana je za 19 sati, nakon čega će se znati više o proglašenju elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je i dobrovoljce pripadnike Specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba i dobrovoljne vatrogasce, svih 50 društava koji djeluju na području Grada Zagreba, da prema razrađenom planu čiste snijeg u dogovorenim zonama, javili su iz ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I službenici mašu lopatama

"Po gradskim četvrtima bit će raspoređeni na čišćenju snijega i službenici iz svih gradskih ureda Grada Zagreba koji su se dobrovoljno javili za ispomoć. Pored toga, dižu se i zapovjedništva civilne zaštite svih 17 gradskih četvrti, te im se osigurava oprema za čišćenje snijega, lopate i sol za posipavanje koje su distribuirane po područnim uredima na 11 lokacija", stoji u priopćenju glasnogovornice Kristine Martinović, u kojemu se građane moli za strpljenje u prometu, ali ih se poziva na oprez zbog snijega koji pada s krovova.

Prioriteti u svakoj gradskoj četvrti su, ističu, zdravstvene ustanove, škole, vrtići, starački domovi, okretišta i trgovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne morate ne napuštajte domove

Džombić apelira na sve građane da ne idu van iz svojih domova ako ne moraju. "Mogu normalno voziti ako moraju jer su ceste prohodne, samo moraju imati zimsku opremu i zimske gume", dodaje.

U stanju pripravnosti je i zagrebačka Traumatološka bolnica. U poslijepodnevnim satima očekuju povećan broj intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pune ruke posla zbog nepoštivanja prometnih propisa ovih će dana imati i zagrebačka policija. Viktor Forijan ima nekoliko važnih savjeta: "Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezna zimska oprema znači sve četiri zimske gume ili pak ljetne gume s lancima na pogonskim kotačima. Kazne nisu male. Nepoštivanje ovog zakona košta 700 kuna. Isto toliko iznosi kazna ako se ne očisti snijeg s automobila.

"Zakon propisuje da je vozač motornog vozila dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu", pojašnjava Forjan.

Držite razmak između vozila

Iz policije savjetuju vozačima i da drže razmak između vozila jer se upravo za vrijeme zimskih uvjeta na cestama događa najviše prometnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na vozače da ne podcjenjuju utjecaj mokrog ili zaleđenog kolnika u odnosu na vozne karakteristike vozila, odnosno da ne precjenjuju svoje sposobnosti. Vjerojatnost da će se nesreća dogoditi na ovakvom kolniku je desetak puta veća nego na suhom kolniku", istaknuo je Forjan.

Kazne za neočišćen snijeg

Kazne slijede i za neočišćeni snijeg ispred kuća i zgrada na javnim pločnicima te drugih objekata. Ipak, Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Gradu Zagrebu, ističe da za sada samo upozoravaju.

"Nećemo još kažnjavati. Svjesni smo da snijeg pada u više navrata. Čim padne pet centimetara, smatra se da bi ga trebalo očistiti, ali ako se vidi da je snijeg čišćen, najprije ćemo dijeliti opomenu, a tek onda kazne", poručuje Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz zagrebačke policije su izvijestili i da je sljemenska cesta do daljnjega zatvorena za sav promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo