STIGLO ZAHLADNJENJE

SNIJEG, KIŠA I ORKANSKI UDARI BURE: Problemi u prometu, zatvoren granični prijelaz Pasjak, snijeg pada i na Sljemenu

U Gorskom kotaru jutros pada snijeg nošen vjetrom, ima ga i na širem području Pasjaka. U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, osim u dijelu Baranje. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni.

Prema prognozi Državnog hidrometeorošloškog zavoda, danas će u većini zemlje biti pretežno oblačno uz kišu i snijeg, vjetrovito i osjetno svježije. Oborine mjestimice mogu biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a uz vjetar snježnih zapuha. Snijeg pada i na Sljemenu, a temperatura je ondje od minus 1 Celzijev stupanj.

Sljeme


Malo snijega može pasti u nizinama središnje Hrvatske, a nošen vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura zraka bit će od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Oprez na cestama

Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje.

 

Sveti RokFoto: Foto: HAK
Sveti RokFoto: Foto: HAK

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto. Granični prijelaz Pasjak zatvoren je za sav promet, zbog prepriječenog teretnog vozila u Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na GP Rupa.

Zbog vjetra je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena samo za osobna vozila, a na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Bakra do Senja i na Krčkom mostu dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

A 1 otvorena za sav promet

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

VrgoracFoto: Foto: HAK

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica.

Mala KapelaFoto: Foto: HAK

Na autocesti A1 poslije tunela Grič u smjeru Zagreba vozi se usporeno, zbog prometne nezgode (vozila su na zaustavnom traku).

U prekidu su: trajektna linija: Brestova – Porozina; brodska linija: Mali Lošinj – Unije – Susak; katamaranske linije: Rijeka – Rab – Novalja, Mali Lošinj – Rijeka, Ubli – Vela Luka- Hvar- Split, Korčula – Hvar- Split.

Mala KapelaFoto: Foto: HAK

 

Povratak na Net.hr