VRIJEME U SUBOTU I NEDJELJU

SNAŽNA BURA RADI PROBLEME U PROMETU: Danas hladnije, neki dijelovi Hrvatske ugledat će sunce, drugi kišu, a treći – snijeg

Sredinom tjedna slijedi južina

Nakon male promjene vremena u petak, mnogi su priželjkivali nastavak sunčanog i toplog vremena za vikend. Sunce će sigurno izmamiti one željne roštiljanja ili odlaska u prirodu, no kakvo će zaista biti vrijeme tijekom vikenda prognozirala je za HRT meteorologinja Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu

U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ujutro u Posavini i povećanu. Umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar slabjet će prema večeri. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, a dnevna oko 8 °C, prognozira Hojsak.

I u središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro uz više oblaka na Banovini i karlovačkom području. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar te slabjeti prema kraju dana. Jutarnja temperatura od -1 do 1 °C, a najviša dnevna oko 8 °C.

Na zapadu zemlje će subotnje jutro osvanuti s promjenjivom naoblakom, a u Lici još može pasti i malo snijega. Zatim će prevladavati sunčano. Umjeren do jak sjeveroistočni vjetar popodne će slabjeti, kao i na obali sjevernog Jadrana jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom i orkanskim. Ujutro u gorju od -4 do -1 °C, na Jadranu od 2 do 6 °C. Danju temperatura u gorju oko 3 °C, na Jadranu od 10 do 12 °C.

U Dalmaciji jutro promjenjivo oblačno, ponegdje uz malo kiše. Naoblaka će se brzo raskinuti, pa će veći dio dana prevladavati sunčano. Zapuhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, a dnevna oko 14 °C.

Subota će na jugu Hrvatske započeti uz promjenjivu naoblaku, ponegdje i malo kiše. No već prijepodne će se razvedravati jer će zapuhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 5 do 10 °C, a dnevna oko 14 °C.

Vrijeme u nedjelju

Na kopnu u nedjelju pretežno sunčano, a u sjevernim predjelima i početkom tjedna. Više će oblaka biti u gorju i osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje povremeno može pasti malo kiše. Vjetar će do nedjelje oslabjeti pa će jutro biti hladno uz mraz pri tlu. Zatim temperatura u blagom porastu.

Na Jadranu u nedjelju pretežno sunčano uz postupno slabljenje bure i okretanje vjetra na sjeverozapadnjak. Početkom idućeg tjedna oblačnije, osobito u Dalmaciji, gdje će porasti vjerojatnost za kišu. Temperatura zraka bit će malo viša, prognozirala je Tomislava Hojsak za HRT.

HAK: Zbog vjetra za sav promet zatvoren Paški most

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, moguća je poledica, a zbog jakog vjetra za sav promet zatvoren je Paški most, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na mostu Krk (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Ništa od katamaranskih linija

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na državnoj cesti DC218 Bjelopolje-D. Lapac. Zbog vjetra u prekidu su trajektna linija: Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

Katamaranska linija Jelsa-Bol-Split isplovljava iz luke Jelsa u 7 sati za Split, bez pristajanja u luku Bol.
Danas  trajekt na liniji Molat-Zverinac-Sestrunj-Zadar (Gaženica) u povratnom putovanju isplovljava iz luke Molat u 16 sati umjesto 15 sati.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja, osim na GP Tovarnik (Šid) gdje teretna vozila čekaju oko jedan sat na izlazu iz Hrvatske.

Povratak na Net.hr