NOVI PRORAČUN

PLENKOVIĆ NAJAVIO: Vlada daje više novca za zdravstvo, demografiju, branitelje, umirovljenike i ratno zrakoplovstvo

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade kazao da se prijedlogom smjernica ekonomske i fiskalne politike od 2018. do 2020. godine nastavlja s fiskalnom konsolidacijom koja neće narušiti temelje gospodarskog rasta, istaknuvši pritom izdvajanja za demografiju, umirovljenike, zdravstvo i nabavu novih vojnih zrakoplova.

“Posebno važnim ističem da Hrvatska nastavlja sa smjerom i ciljevima ekonomske politike koju smo provodili prošle i ove godine, a to je prije svega provođenje fiskalne konsolidacije koja neće narušiti temelje ekonomskog rasta”, istaknuo je premijer.

PLENKOVIĆ O ODLUCI SUDA EU: ‘To nije presuda protiv Hrvatske, nema straha da će se izbjeglice vratiti ovamo’

Manji proračunski deficit od planiranog

Dobrim je ocijenio to što se u 2017. očekuje još manji proračunski deficit od planiranog, odnosno u visini od 1,3 posto BDP-a, dok se planirao deficit od 1,9 posto.

“Što se tiče projekcija rasta gospodarstva, za 2017. vjerujemo da će biti oko 3,2 posto. Za 2018. godinu naša je ambicija da proračunski deficit bude na razini od 0,8 posto, a rast BDP-a 2,8 posto, što smatram dobrim, s obzirom na kontekst i činjenicu da ovaj naš dokument slijedi i preporuke koje smo dobili od Europske komisije i nacionalni program reformi, izlazak i Procedure prekomjernog proračunskoga manjka”, kazao je premijer.

Izdvojio je nekoliko točaka iz samih projekcija – izdvajanje za demografiju 223,5 milijuna kuna, za umirovljenike dodatno izdvajanje 1,35 milijardi kuna za dvije indeksacije mirovina i njihov porast za otprilike 2,1 posto tijekom 2018. godine te također dodatnih 500 milijuna kuna u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja idući tjedan u Kninu

“Posebno je važno da ovaj proračun predviđa kvalitetnu provedbu svih prava koja će proizaći iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja”, istaknuo je premijer te najavio da će taj zakon, nakon održane javne rasprave, Vlada usvojiti idućega tjedna u Kninu, simbolično 4. kolovoza uoči Dana hrvatskih branitelja, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti.

Kazao je da se radi i iskorak kod Ministarstva obrane, za koje su predviđena sredstva u 2018. za prvi dio troškova koji će se odnositi na nabavu novih zrakoplova.

“Vidjet ćemo kako će taj postupak ići, ali potvrđujemo na ovaj način i proračunskim sredstvima da smo odlučni u namjeri da osiguramo sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva u narednih 25 do 30 godina. To je strateška odluka koja je dogovorena i u suglasnosti s predsjednicom Republike Hrvatske i čelnicima Hrvatskog sabora. Vjerujem da oko toga imamo čvrsti konsenzus ključnih političkih faktora u zemlji”, zaključio je Plenković

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr