DRUGAČIJE TO TUMAČI

SMIJENJENI MINISTAR BARIŠIĆ TVRDI: ‘Premijer Plenković nije me se odrekao, ja nisam smijenjen’

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić i dalje tvrdi da uživa povjerenje premijera Andreja Plenkovića te da ga ovaj nije smijenio, iako u njegovoj diojučerašnjoj fotelji sada sjedi HNS-ova minsitrica Blaženka Divjak.

Viđenje svoje smjene, odnosno razrješenja, kako o to naziva, bivši je ministar iznio gostujući na N1 televiziji u emisiji ‘Točka na tjedan’.

BARIŠIĆ: ‘Ne osjećam se izdanim, pa premijer mi je ponudio da ostanem u Vladi u drugom ministarstvu’

“Da budemo precizni, ja sam razriješen”

“Nisam smijenjen, ja sam razriješen u koalicijskom preslagivanju, da budemo precizni. Ponuđeno mi je mjesto u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, raspravljali smo, zahvalan sam premijeru Plenkoviću koji mi je ukazao to povjerenje i što je u koalicijskom dogovoru inzistirao na tome”, objasnio je Barišić razliku između smjene i razrješenja.

Dodao je da je Plenkoviću bilo stalo da ostane u Vladi, no tomu su se ispriječili neki drugi, nepolitički razlozi.

“Pojavilo se nekoliko razloga, između ostalog i privatne prirode, i na kraju sam se morao zahvaliti i vratio sam se znanstvenoj zajednici i radu u Institutu za filozofiju koji uskoro slavi 50. obljetnicu. Vratio sam se brojnim projektima, završavam trilogiju koju objavljujem s akademikom s bavarske akademije. Prije dvije godine smo objavili prvi svezak, a sada završavamo treći svezak”, kazao je Barišić.

PRVA SJEDNICA VLADE S NOVIM MINISTRIMA: Plenković zatražio od Divjak da radi kao i Barišić

“Ponosan sam doktor njemačkog sveučilišta”

Što se tiče tvrdnji o plagiranju i autoplagiranju svojih znanstvenih radova, zbog kojih je svojedobno zatražena njegova ostavka i o njoj glasovano u Saboru, Barišić kaže da je svu dokumentaciju koja se odnosi na njegov slučaj stavio na svoju mrežnu stranicu.

“Tamo možete vidjeti niz uglednih znanstvenika, poput pisma u kojem je opisana politička smicalica iza mog slučaja. Na mene je utjecala pozitivna reakcija akademske zajednice koja je stala uz mene i pokazala zrelost, moji brojni studenti su također stali u moju zaštitu, suprostavili su se neutemeljenim optužbama. Posebno me dirnulo što su i sa Sveučilišta u Mostaru stali uz mene”, kazao je.

Također kaže da nema razloga ni za zabrinutost što se tiče istrage oko njegove doktorske dizertacije u Njemačkoj te da je “ponosan doktor njemačkog sveučilišta” čiju titulu časno nosi.

SVEUČILIŠTE U AUGSBURGU POTVRDILO: Pokrenuta je službena istraga oko autoplagijata Pave Barišića

“Plenković je uveo nove standarde u politici”

S Plenkovićem je, kaže, i dalje u dobrim odnosima.

“Nakon što mi je rečeno da je dogovoreno mjesto u Ministarstvu obrazovanja, otišao sam časno i nije mi palo na pamet raspravljati. Plenković je uveo nove standarde u hrvatskoj politici. Bilo je objavljeno da sam se ja osam sati grčevito držao za stolicu i to ovdje želim demantirati, ja sam s njim razgovarao, ali sam mu rekao da je njegovo pravo imenovati i razriješiti suradnike”, naglasio je bivši ministar.

UGLEDNI ZNANSTVENIK ĐIKIĆ PISAO PLENKOVIĆU: ‘Barišić je plagijator i ne smije biti ministar. Riješite to što prije’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr