SMIJE LI SE HDZ-OVCIMA ZABRANITI ULAZ U KAFIĆ? / Premijer je bijesan, stručnjakinja objašnjava je li to 'rasizam i fašizam'

Ustavna stručnjakinja za Net.hr je objasnila da bi zabrana pristupa riječkom kafiću za HDZ-ovce bila diskriminacija, ali da nikako nije riječ o fašizmu i rasizmu

24.2.2021.
6:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jučerašnji dramatični nastup premijera Andreja Plenkovića pred novinarima vjerojatno će ostati dugo zapamćen. Kada se dotaknuo teme riječkog kafića Three Monkeys (Tri majmuna), čiji je vlasnik poručio da su HDZ-ovci i njihovi simpatizeri nepoželjni u njegovu lokalu, premijer je bio neobično žestok.

"Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam. Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju, ništa", rekao je premijer koji tu nije stao nego je rekao da se riječ "HDZ" zamijeni sa "Židovi" i da se tako bolje uočava diskriminacija.

Je li premijer pretjerao uspoređujući situaciju nepoželjnih HDZ-ovaca u riječkom baru s fašizmom i rasizmom? Odgovor smo pokušali pronaći kod Sanje Barić, ustavne stručnjakinje te predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Kada bi se HDZ-ovcima zaista zabranio ulazak u kafić to bi bila diskriminacija

Stručnjakinja za Ustav je jasna - nemoguće je nekome uskratiti uslugu zbog njegova političkog uvjerenja. Radi se o diskriminaciji, jer, kako objašnjava Barić, to nije prema Ustavu niti prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Zakon kaže da se osobu ne može stavljati u nepovoljniji položaj što se odnosi i na područje dobara i usluga.

"Zabranjivanje nije razina rješavanja problema. Razumljivo je da su ljudi nervozni, da im je teško te da su donesene razne odluke. Ustavni sud donio je svoje odluke te se osobno s njima ne slažem i mislim da nisu sve dobre kao i da nisu postavljene granice djelovanja Stožera civilne zaštite.

Vlasnik kafića ishitreno je izjavio da je HDZ-ovcima zabranjen ulaz u lokal, no kasnije je to drugačije definirao i rekao da bi kod sebe pustio i članove HDZ-a te da će svaki gost biti uslužen. Čovjek je nervozan zbog situacije i zato je samo 'prasnuo' s tom zabranom", komentira Barić za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Nije to fašizam, nego gubljenje živaca'

S druge strane, navodi Barić, tu je premijer kojem nije lako voditi državu u situaciji s pandemijom i vidi se da je Plenković u posljednje vrijeme nervozniji. Ustavna stručnjakinja objašnjava da Plenkovićeve tvrdnje o rasizmu i fašizmu ne piju vodu.

"Plenković se promijenio, možda čak ima i neke posljedice Covida, više je netrpeljiv. Njegove izjave o rasizmu i fašizmu ne stoje jer se ne radi o tome, nego o gubljenju živaca s obje strane. Uopće nema potrebe da se premijer osvrće na takve stvari i napada takvom žestinom. Situacija s riječkim kafićem nije toliko dramatična da bi se takve usporedbe povlačile. Ugostitelj je iznio svoj politički stav jer je revoltiran, to nije fašizam. Niti u taj lokal dolaze samo HDZ-ovci, niti bi se premijer time trebao baviti", veli Barić te ističe da se premijerovo ponašanje može staviti u kontekst nadolazećih lokalnih izbora i "bildanja" uvijek istih konflikata i priča.

Barić smatra da premijerove konflikte izjave nisu dobre za građane te da bi on trebao smirivati situaciju. "Za razliku od predsjednika Zorana Milanovića, premijer Plenković nije bio takav, primjećujem da sada jest pa ne znam radi li to namjerno ili zato što mu nije dobro pa ima kraće živce", kazala je.

'Mi vs. oni'

Stručnjakinja kaže da je situacija s kafićem nebitna za državu i da se zato premijerove izjave mogu protumačiti kao skretanje pozornosti s nečeg drugog jer "kad napraviš frku oko nečega o tome se piše danima, a ne o nekoj drugoj temi". Barić smatra da je sve skupa žalosno i da se tako problemi ne rješavaju.

Svi se još sjećamo situacije iz Zadra kada je jedan iznajmljivač 2018. godine zabranio odsjedanje gej paru u njegovu apartmanu. Barić kaže kako je ova situacija s kafićem usporediva s ovom iz Zadra. "Da, to možemo usporediti jer se radi o diskriminaciji, neovisno o tome odnosi li se zabrana na homoseksualce, žene, trudnice, Rome...", objasnila je.

No, drugo bi bilo, pojašnjava Barić, kada bi se pokazalo da se radi o praksi i da se zaista HDZ-ovcima negdje zabranjuje ulaz. Ističe da i u toj situaciji postoje tijela i institucije koje bi se trebale baviti tim problemom.

"Čini se da se takvim izjavama malo jača zajedništvo pred izbore i 'mi VS. oni' pa se na neki način govori 'vidite kakvi su oni!'. A tko su oni? Uopće nije bitno", navodi Sanja Barić za Net.hr i još jednom ističe da se premijer ne bi trebao baviti takvim temama.

Nakon premijerovih izjava, mediji su kontaktirali vlasnika Three Monkeysa, Tomislava Kovačevića. Kazao je da on nikome ne brani ulaz u lokal i da će svatko tko dođe, pa i HDZ-ovci, biti posluženi. Isto tako, rekao je da je ogorčen, ljutit i da mu je "tlak na milijardu" zbog Plenkovićevih prozivki. Poručio je premijeru "da se spusti na zemlju".

Isto pitanje postavili smo vam i na našoj Facebook stranici, odgovori su zaista raznoliki.

Reagirala i pučka pravobraniteljica

Nakon ovog slučaja reagirala je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je poručila da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom, a u slučaju kafića iz Rijeke pokrenula je ispitni postupak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali