Smanjuju se iznosi participacija

Najviši iznos participacije što ga mora platiti pacijent koji nema dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a, a završi u bolnici na operaciji ili nekoj drugoj skupoj medicinskoj proceduri, smanjuje se s 3.000 na 2.000 kuna po računu. Nažalost, izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju ne idu naruku svim pacijentima.

Pacijenti bez dopunskog osiguranja koji odlaze na liječenje ili po ortopedsko pomagalo u zdravstvenu ustanovu koja je od njihovog mjesta boravka udaljena 40-ak kilometara, izgubit će pravo da im HZZO pokrije troškove puta, jer se minimalna kilometraža za koju se HZZO-u može podnijeti račun povećava s dosadašnjih 30 na 50 kilometara. Ove će se novosti za pacijente početi primjenjivati već od ožujka, a upućene su u saborsku proceduru u okviru izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Bez negativnih posljedica za blagajnu HZZO-a

Na dobiti će svakako biti pacijenti koji ne uplaćuju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja kod HZZO-a, jer će, u slučaju da ih iznenada zadesi bolest ili se polome na ledu, bolnički tretman platiti 1.000 kuna ili za trećinu manje nego dosad.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić smatra da ove olakšice neće demotivirati pacijente na uplatu dopunskog osiguranja, te da neće biti negativnih posljedica po blagajnu HZZO-a, piše Novi list.

Maksimalni je iznos pojedinačne participacije, kaže, odlučio smanjiti jer se time rasterećuje pacijente koji višekratno borave u bolnici. Pacijent koji je u godini dana pet puta bio u bolnici svaki put je morao platiti po 3.000 kuna, odnosno ukupno 15.000 kuna, a ovako bi platio 5.000 kuna, objašnjava ministar.

Štednja na putnim troškovima

“Ova olakšica trebala bi kompenzirati štednju na putnim troškovima. Na pomicanju linije udaljenosti zdravstvene ustanove od mjesta boravka za koju je HZZO spreman platiti put s 30 na 50 kilometara, HZZO bi trebao uštedjeti oko 20 milijuna kuna”, kaže Ostojić. Plaćanja putnih troškova, neovisno o udaljenosti, oslobođena su kao i dosad djeca do 18 godina, bolesnici na hemodijalizi, te donori i osobe s ozljedama na radu.

Zbog smanjenja maksimalne participacije na dobiti će biti pacijenti bez dopunskog osiguranja koji završe u bolnici s upalom pluća, infarktom, prijelomom noge, ili na operaciji srca ili kuka. Računi za pacijente hospitalizirane zbog ovakvih razloga dosad su prelazili 2.000 kuna, a ubuduće neće prelaziti taj iznos.

Povratak na Net.hr