Službeno je! Država uzima siromašnima da bi dala bogatima

1.6.2013.
13:40

Od danas je službeni, pozitivni, važeći propis u Republici Hrvatskoj – ako imate novca, arti-201305311063006 umanjuje se za pola ili za trećinu, ovisno o tome platite li odmah ili u zakonskom roku. Ako novca nemate, plaćate puni iznos, tko vam je kriv što ga nemate. Zapravo, to je posve logičan iskorak u našem pravnom sustavu. Nakon što su u Hrvatskoj zdravstvo i školstvo postali dostupni samo onima koji imaju novca, jedino je logično bilo da se klasne razlike uvedu i u onaj osnovni postulat pravne države – jednakost pred zakonom.

Cigla kao fashion statement

Ali neće, majci, biti popusta za sve one teške prekršitelje koji ne naprave fasadu na kući (bude li prošao prijedlog zakona Ministarstva graditeljstva). Tri tisuće kuna svaki mjesec, pa izvoli staviti fasadu, koga briga imaš li novca. Kao da ljudi ne stavljaju fasade i toplinske izolacije jer im je to modni odabir, a ne financijska nevolja. Neke države, recimo, taj problem rješavaju tako da daju subvencije za postavljanje fasadne toplinske izolacije čime kao prvo omogućuju građanima da uz manji izdatak naprave fasadu, pa država ljepše izgleda (što je valjda osnovna intencija zakona o graditeljstvu), kao drugo trajno smanjuju potrošnju energije (koja se u Hrvatsku velikim dijelom uvozi, bilo da je riječ o struji, plinu ili nafti), a kao treće potaknu domaću industriju na proizvodnju termoizolacijskih materijala i dadu barem mali poticaj posrnulom građevinskom sektoru koji tako dobije barem nešto za raditi.

No, ne i naša država. Naša država uvodi popuste za bogate, a kazne za siromašne. Naša je država Superhik!*

Svi smo k'o pijani

A da nam je država, ali i mi svi skupa s njom, doista kao pijana, dokazuje i činjenica da ćemo, izgleda, kroz neko vrijeme izaći na referendum o tome da se u Ustav, najviši pravni akt neke države, unese odredba da je brak životna zajednica isključivo žene i muškarca. Prsti me već bole od pisanja da je cijela stvar u svojoj osnovi zla i blesava, ali ono što me izluđuje jest što još uvijek nisam uspio sresti ni jednu jedinu osobu koja se ne slaže da to, možda, ipak, zapravo, kad se malo bolje promisli i nije prioritetan problem u ovoj državi. Da bi možda ekonomija, nezaposlenost, korupcija, urušeno školstvo, siromašno zdravstvo, propale željeznice, uništena poljoprivreda, nesređeni katastri, sudstvo, zaštita prirode, loše ceste, zastarjela kanalizacija i puknuti cjevovodi, ili bilo koji od tisuću drugih problema bili vrednije teme naših razgovora, promišljanja i mentalnog napora. I da bi deseci milijuna kuna koji će biti utrošeni na referendum možda bili bolje potrošeni na neku školu, vrtić, na plaćanje još koje ekipe Hitne pomoći, na koji aparat nekoj pedijatriji, na obuku kojeg vodiča za slijepe, na subvencije brodskih linija ili na doslovce bilo što drugo.

Zdrav razum je neprijatelj

To bi međutim pokazivalo zdrav razum, a to se ne smije dozvoliti. Zdrav je razum odavno neprijatelj onih koji godinama rade na tome da proizvedu nove i nove generacije koje samo znaju mrziti druge i drugačije. Sada su na tapeti pederi, u modi je homofobija koja je za krilaticu uzela "ja nisam homofob, ali...", baš kao što su nekad govorili kako "nisu nacionalisti, ali..." i kako "ne mrze nikoga, ali..." Ti isti tada su nam poklonili Herceg-Bosnu i sve ono što smo dobili presudom protiv šestorice BiH Hrvata. Ali iako me od katolibana prolazi jeza, ne bojim ih se. Možda će i uspjeti u tome da se Ustav upiše glupost, možda će i uspjeti na neko vrijeme odgoditi promjene koje su neminovne, ali u više od dva desetljeća nisu uspjeli ubiti onaj duh koji je na cijelu tu kampanju odgovorio zahtjevima da se u Ustav unese definicija bureka kao neraskidive zajednice mesa i tijesta, da se uvede obavezno tuširanje prije ulaska u tramvaj ili da se zabrane ogledala u teretanama, a uvedu u trgovinama hranom. arti-201306010081006, prije pet je ugašen, ali nije ugašen onaj duh kojim je pokrenut. Vjerujem da će taj duh prevladati, ali mi je žao svih onih klinaca čije će duše zatrovati dok se to ne dogodi.

Zašto ste me slušali???

Kada sam prije dva tjedna arti-201305180071006, moram priznati da mi nije ni u peti bilo da će me toliko njih poslušati. Ja sam se samo šalio. Izađite na izbore, pobogu...

*Superhik je lik iz crtanog stripa "Alan Ford", pijanac sa supermoćima koji otima siromašnima da bi dao bogatima.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali