Službeni jezik u Vukovaru od danas hrvatski, a pismo latinica!

Vukovarsko Gradsko vijeće promijenilo je statut grada na Dunavu koji se proglašava mjestom posebnog pijeteta. Službeni jezik je hrvatski, a pismo latinica.

4.11.2013.
16:00

Područje Grada Vukovara mjesto je posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, odlučilo je Gradsko vijeće Vukovara izmjenama gradskog statuta, a za tu je odluku glasovalo 12 vijećnika HDZ-a i HSP-a AS te predsjednik Vijeća Željko Pinjuh koji je u Vijeće izabran na listi SDP-a, no ta ga je stranke izbacila iz članstva. Vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a tri vijećnika SDSS-a glasovala su protiv.

Izmjenama je u Statut uvedena i odredba da su u Vukovaru službeni jezik i pismo hrvatski jezik i latinica te da se Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalne manjine i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Očekujem da će i Sabor donijeti posebnu uredbu'

"Držim da smo donijeli statut koji je sukladan s Ustavom i s pozitivnim zakonima Republika Hrvatske i mislim da će građani Grada Vukovara biti zadovoljni s ovim statutom. On je, mislim, po volji ogromne većine Grada Vukovara. Dvojezičnost se neće primjenjivati osim na zgradama državne uprave.

Očekujem da će i Sabor RH donijeti posebnu uredbu u proglašenju Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Mi smo ovo danas ugradili u Statut, ali to je, na žalost, samo deklarativno", rekao je Željko Pinjuh.

Država je na potezu

Tako misli i Igor Gavrić iz HSP-a AS čiji su vijećnici, zajedno s HDZ-ovim, predložili promjenu. "Smatram da je to jedna povijesna odluka. Država je na potezu, a nadamo se da će uvažiti naše zahtjeve", izjavio je Gavrić.

Vijećnici SDP-a bili su suzdržani prilikom glasovanja, a predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak o odluci kaže:

"Proglasili smo Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a nismo definirali sadržaj te odluke. Temeljem toga ne primjenjuje se Ustavni zakon o pravima manjina. To je nezakonita odluka. Vi ne možete statutom derivirati primjenu Ustavnog zakona", ističe Bošnjak.

SDSS nije zadovoljan odlukom

Ovakvom odlukom nisu zadovoljni u SDSS-u. "Čini mi se da je bila samo osnova kako bi se srpski jezik i ćirilično pismo spriječilo kao službeni jezik i pismo u Gradu Vukovaru", rekao je predsjednik SDSS-a Srđan Milaković.

Sjednici Gradskog vijeća nazočili su i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Predsjednik Vijeća Pinjuh najavio je da će odluku već sutra potpisati, potom gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ima osam dana za izjašnjavanje o odluci, a konačni pravorijek o usklađenosti statuta sa zakonima dat će Ministarstvo uprave.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali