ŠUTJELI O TOME TRI TJEDNA

ZATAŠKAN VELIKI SKANDAL: Ministarstvo objavilo koji je trgovački lanac prodavao piletinu zaraženu salmonelom

Nakon što su mediji sinoć otkrili skandal s piletinom zaraženom salmonelom, danas se o cijelom slučaju oglasilo Ministarstvo poljoprivrede. Objavili su da je salmonela pronađena u uzorku uzetom iz Lidlovog distribucijskog centra u Perušiću. Procedura je ispoštovana, ali ministar smatra da se građane o svemu trebalo ranije obavijestiti. Ovaj slučaj dogodio se samo mjesec dana nakon što je preminuo 5-godišnji dječačić zbog zaraze salmonelom iz jaja koja su također uvezena iz Poljske.

Ministarstvo poljoprivrede obznanilo je kako su piletina i pačetina zaražene salmonelom, o kojima se ranije pisalo u kontekstu zataškanog skandala, našla u distribuciji trgovačkog lanca Lidl. Riječ je o sljedećim proizvodima:

– Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25. listopada 2016.

– Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28. listopada 2016.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, javnost nije na vrijeme obaviještena o zaraženom mesu, jer mu je u vrijeme kad je nalaz bio gotov istekao rok trajanja i više ga nije bilo na tržištu. To, piše Jutarnji list, otvara mogućnost da je sporna roba bila na tržištu dok se čekao nalaz te da su je građani kupovali i konzumirali.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je ocijenio da je Ministarstvo u slučaju pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom postupilo po zakonu, ali da je trebalo brže reagirati te je najavio kako će tražiti odgovornost nadležnih.

ZATAŠKAN SKANDAL: U hrvatskom trgovačkom lancu otkriveno meso zaraženo salmonelom, a nitko nije javio građanima!

Povučeni iz prodaje

Ministarstvo je danas objavilo kako je Lidl dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2. studenoga 2016, a  trgovački centar je potom od distributera, Mesne industrije Braća Pivac, zatražio njihove nalaze za sumnjive proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su tri nalaza analiza koje su oni napravili bili negativni na salmonelu.

Sukladno proceduri tvrtke, Lidl je dan prije isteka roka trajanja povukao sporne proizvode – pileća prsa povučena su 24. listopada, a pačja prsa 27. listopada nakon čega su po standardnoj proceduri neškodljivo uklonjeni.

Procedura ispoštovana, ali…

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da u objektu nije bilo svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, (11. studenoga 2016.) nacionalna kontakt točka proslijedila je tu informaciju u EU RASFF (Brzi sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje).

S obzirom na to da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu, EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao ‘information for attention’ (obavijest za informaciju), a ne kao uzbunu. Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU-a funkcionira tako da Ministarstvo šalje upozorenje javnosti tek u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta.

Ministarstvo je kontaktiralo Lidl gdje im je potvrđeno da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

‘Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede’, izjavio je resorni ministar Tolušić.

Slučaj Bregana

Ova informacija pojavila se svega mjesec dana nakon vrlo sličnog slučaja pri kojem se salmonelom iz poljskih jaja zarazila peteročlana obitelj iz Bregane. Nažalost, tada je zbog posljedica zaraze salmonelom preminuo 5-godišnji dječačić.

Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.

Povratak na Net.hr