oštro po hrvatskoj

SLOVENSKI PREMIJER: Migrantski koridori mogući su u dogovoru s ciljnim državama

Slovenija bi ukoliko pritisak migranata postane prevelik mogla dogovoriti s državama koje su im ciljevi o otvaranju koridora, rekao je u petak slovenski premijer Miro Cerar.

“Ako pritisak izbjeglica bude prevelik, onda ćemo se s državama koje su ciljna destinacija izbjeglica, na razini EU-a dogovoriti o prijelasku izbjeglica”, kazao je Cerar nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Komentirajući izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je u četvrtak najavio rješavanje problema vala migranata u Hrvatskoj njihovim upućivanjem prema Sloveniji i Madžarskoj, Cerar je izrazio žaljenje zbog takve politike.

600 ilegalnih prelazaka

“Hrvatska je vrlo brzo pustila da joj izbjeglička kriza izmakne kontroli”, kazao je Cerar.

Hrvatska je po njegovim riječima preusmjeravanjem izbjeglica prema Sloveniji koja je zadužena za brigu o vanjskoj Schengenskoj granici dobrano odstupila od bilateralnog sporazuma o zajedničkom nadzoru granice i učinila nešto što je protivno duhu postupanja u Europskoj uniji.

“Izražavam žaljenje zbog određenih izjava koje sugeriraju nevjerodostojnost i nepredvidivost Hrvatske”, kazao je Cerar, aludirajući na izjave premijera Milanovića.

Prema policijskim informacijama u Sloveniju je tijekom noći i dana zabilježeno oko 600 prelazaka ilegalnih izbjeglica iz Hrvatske.

Povratak na Net.hr