UZBURKAO DUHOVE

SLOVENSKI POLITIČAR OTVORENO PRIČA O RATU: ‘Hrvatska šalje brodove sa specijalcima, bit će konflikta’

Predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za obranu Žan Mahnič (27) rekao je jučer na novinskoj konferenciji kako je načuo da Hrvatska šalje dva broda, jedan kod Umaga, a jedan u okolicu Pule. Navodi kako iz ureda premijera Mire Cerara cure informacije kako se na brodovima ne nalazi obalna straža, već pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske.

Mahnič, koji je sazvao sjednicu za 14. rujna na kojoj bi se trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici, kaže kako je njihov cilj spriječiti provođenje arbitražne presude te da je Hrvatska spremna braniti svoju zemlju. Radi se zapravo o provjeri slovenske vojske za slučaj rata s Hrvatskom.

‘Hrvatska bi mogla započeti konflikt’

‘Moglo bi doći do konflikta koji možemo očekivati s hrvatske strane. Hrvatska je spremna iskoristiti sve snage da spriječi implementaciju arbitraže’, kazao je Mahnič za Radio Sloveniju, a prenosi RTVSLO.

Sjednica koju je sazvao mladi zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše nije baš dobro sjela aktualnom premijeru Miri Ceraru, koji tvrdi kako se Slovenija zalaže za politiku nenasilja te ne želi dizati nikakve tenzije, smatrajući kako sazivanje spomenute sjednice šalje pogrešne signale.

‘Slovenija je odlučna da odluka Arbitražnog suda bude provedena, ali takvo što treba osigurati političkim sredstvima, na temelju vladavine prava te članstva u euroatlantskim integracijama’, kazao je Cerar.

‘Ovo nije primjereno’

‘Ovakav tretman nije primjeren jer Slovenija vodi politiku mira. Rasprave koje bi raspalile bilo kakvu asocijaciju na uključivanje vojske oko ove teme bile bi potpuno neadekvatne i mogle bi poslati pogrešnu poruku međunarodnom okruženju’, kazao je Cerar.

Mahnič je ipak odbio otkazati sjednicu i ona će se definitivno održati.

‘Rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim je legitimna’, rekao je Mahnič.

Neke stranke će bojkotirati sjednicu

Kako pišu slovenski mediji, pojedine se stranke ipak neće pojaviti na sjednici, a prva je to izjavila Stranka modernog centra kojoj je na čelu upravo premijer Cerar. S njegovim se stavom slaže i predsjednik Slovenije Borut Pahor koji smatra kako presudu treba implementirati na miran način.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je kako je Sloveniji vrijeme da počne provoditi odlučnu vanjsku politiku. Uvjeren je kako je odluka da se Hrvatsku blokira pri pristupanju OECD-u sasvim ispravna.

‘Država koja ne poštuje međunarodno pravo i presude suda jednostavno nije kvalificirana da postane članom OECD-a. Tu nema diplomacije, već čiste činjenice.

Mislim da je prvi susret s hrvatskim premijerom Plenkovićem bio pogreška, on nije iskren sugovornik’, zaključio je Erjavec.

Sjednica će se definitivno održati

Unatoč pozivima slovenske vlade da se sjednica opozive, do nje će ipak doći.

To je potvrdila i Mateja Erčulj, glasnogovornica Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je član parlamentarni zastupnik i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič.

Sjednica će se održati iza zatvorenih vrata s početkom u 16 sati, a poslije je moguća i Mahničeva izjava za javnost “ovisno o tome što će se na sjednici događati”, kazala je Erčulj za Hinu.

Na pitanje stoji li iza Mahničeve inicijative da sazove sjednicu odbora i vodeća oporbena stranka Janeza Janše, odgovorila je da SDS podržava svog zastupnika, ali da je inicijativa za sastanak njegova.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr