Play ponuda

Slovenski mediji tvrde: Sanader je još kod nas!

shimmer fallback

Glasnogovornik MUP-a potvrdio je i službeno da je odbjegli bivši premijer Ivo Sanader postao 'lice s tjeralice'. Sudac mu je odredio mjeru istražnog zatvora od mjesec dana.

9.12.2010.
23:36
Play ponuda

Zagrebački odvjetnik Mato Matić potvrdio je da ga je bivši premijer Ivo Sanader angažirao da ga zastupa. Matić je u Dnevniku 3 HRT-a pokazao SMS koji mu je posao Sanader, a u kojem piše da je na poslovnom putu i da će se vratiti za tri do četiri dana.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izjavio je da Sanader po njihovim saznanjima nije odletio zrakoplovom iz Ljubljane za London. Rekao je da će nešto više policija saznati kad se raspiše tjeralica te se intenziviraju kontakti sa slovenskim kolegama.

Televizija POP-TV javila je kako slovenska policija ne vjeruje da je Sanader još na području Slovenije, dok je slovenska nacionalna televizija u četvrtak kasno navečer u emisiji Odmevi objavila da je Sanader još na slovenskom teritoriju, pa i da je viđen u Ljubljani.

Bijelić je pojasnio da će, ako se Sanader zaista vrati kako je najavio, biti uhićen prilikom ulaska u zemlju.

Krunoslav Borovec potvrdio je da je za Sanaderom raspisana međunarodna tjeralica.

"Svakog trenutka trebala bi biti raspisana međunarodna tjeralica za Ivom Sanaderom i ona će biti obznanjena svim članicama Interpola", rekao je na početku emisije Otvoreno HRT-a Borovec, što se za nekoliko minuta i pokazalo točnim.

"HDZ bi samo mogao imati koristi od rješavanja slučaja Sanader jer dokazuje predanost borbi protiv korupcije", komentar je Andrije Hebranga , koji je i dalje šokiran bijegom Sanadera.

"HDZ-u je najviše u interesu da Sanader završi tamo gdje treba. U obitelji ima kleptomana i onda 10 godina ne znate da je netko kleptoman", kazao je Hebrang braneći se od optužbe Željka Jovanovića da se Sanadera ne može distancirati od HDZ-a.

"Predsjednik Ivo Josipović je krivo prenesen, on je rekao da treba utvrditi je li bilo propusta u policijskom postupanju, i tek ako je toga bilo utvrditi odgovornost ministra Tomislava Karamarka ili širu odgovornost", istaknuo je Borovec u obrani svog šefa.

Braneći se od teze da je skandalozno kako je Sanader unaprijed znao za akciju koja se sprema protiv njega, Hebrang je za to praktički optužio internetske portale?! Kaže Hebrang da su i oni te informacije pročitali na internetu i najbrže što su mogli pozvali zastupnike da dođu u Sabor kako bi se osiguralo da se može izglasati ukidanje imuniteta bivšem premijeru.

Sociolog Žarko Puhovski istaknuo je kako je malo vjerojatno da će Sanader na kraju ispasti politička žrtva.

"Vjerojatnije mi je da on bude politički kriv, a da u kaznenom postupku bude oslobođen zbog niza razloga. Moralna odgovornost je još jedna dimenzija ovog slučaja, a od novca koji je ukraden puno je važnija i veća količina novca koja je uništena pogrešnim investiranjem ili na neki drugi način", rekao je Puhovski. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je u četvrtak navečer USKOK-ov zahtjev i odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je tijekom dana, prije nego li mu je ukinut zastupnički imunitet, napustio Hrvatsku.

Zatvor za bivšeg premijera i saborskog zastupnika, kojemu je danas oduzet imunitet, određen je zbog opasnosti od bijega i zbog utjecaja na svjedoke, rekao je Hini Devčić, koji je o zahtjevu USKOK-a odlučivao na posebnom ročištu.

Time su se stekli uvjeti za raspisivanje međunarodne tjeralice, a to je stvar USKOK-a, koji daje nalog, i policije, koja tjeralicu raspisuje. (H)

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201012090618006 arti-201012090394006 arti-201012090656006 arti-201012090674006

Play ponuda
Play ponuda