Slovenski mediji: Izborni rezultati bez iznenađenja

Slovenski mediji u ponedjeljak navode da rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora nije iznenađenje, dok kao favorita za drugi krug navode Josipovića, s obzirom na njegovu veliku prednost u broju glasova pred Bandićem.

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora indikator su “da će mjesto na Pantovčaku gotovo sigurno zauzeti Ivo Josipović“, navodi tako u svom komentaru ljubljansko Delo. Josipovićevoj kampanji na ruku ide što se njegov izbor biračima čini “kao najbolje rješenje u razdoblju ekonomske i političke krize, te opće erozije vrijednosti”, piše vodeći slovenski dnevni list.

Ukoliko se ostvare predviđanja o Josipovićevoj pobjedi, izvršna vlast koju vodi HDZ morat će tek uspostaviti odnos s novim “stabilnim i legalističkim” predsjednikom države čiji je “budući stil vladanja” potpuna nepoznanica, dok se do sada dogovarala s “utjecajnim, jakim i predvidivim” Stjepanom Mesićem, navodi Delov komentator.

Nije tajna, navodi Delo, da se u zadnje dvije godine Mesićeva predsjedničkog mandata nije razvila “kemija” sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom kakva je postojala dok je Mesićev slovenski sugovornik bio pokojni predsjednik Janez Drnovšek. No, to bi se, navodi list, moglo promijeniti s Josipovićem koji je “karakterno i politički” dosta blizak Tuerku iako je kao zastupnik u Saboru “odlučno odbio glasovati” za arbitražni sporazum sa Slovenijom. Doduše, to je vjerojatno učinio kao potez kojim je želio osigurati više birača, ali će zato i ubuduće morati “biti načelan” i zagovarati “tvrđa stajališta” prema Ljubljani, ocjenjuje slovenski dnevnik.

“Dobra je vijest da Tuerk i Josipović neće imati teškoća u komunikaciji, ali će ipak trebati pričekati na njihov susret, te na Josipovićeve prve poteze prema Sloveniji”, navodi se u komentaru.

Slovenski mediji nizak odaziv birača na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj tumače djelomice i “apatijom” biračkog tijela, te procjenjuju da je izborni rezultat težak udarac za HDZ jer se njegov kandidat Andrija Hebrang nije uspio uvrstiti u drugi krug izbora iako je osvojio više glasova nego se predviđalo u ispitivanjima javnog mišljenja.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik prednost za drugi krug također daje Josipoviću, “uglednom profesoru prava i skladatelju” pred Milanom Bandićem kojega označuje za “populista za kojim se vuče rep afera”.

“No, to ne znači da je Bandić bez šanse u igri koja se vodi na različitim terenima – jedna u medijima i intelektualnim krugovima, a druga na ulici, te među Hrvatima koji politički postaju sve više apatični”, piše komentator Dejan Kovač.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pokazao je da su imali pravo oni koji su tvrdili da će nastojanje vladajućeg i “podijeljenog” HDZ-a da osvoji Pantovčak pola godine nakon Sanaderova povlačenja s mjesta premijera ostati “neostvariva želja”, ali bi Josipović u drugom krugu imao manje posla da mu je konkurent HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang čije je treće mjesto po osvojenim glasovima ipak iznenađenje s obzirom na predizborne prognoze koje mu nisu davale nikakve šanse, navodi u komentaru ljubljanski Dnevnik.

Povratak na Net.hr