Play ponuda

SLOVENCI SE NE MIRE S ODLUKOM SUDA EU: / Njihov europski povjerenik želi da se Hrvatska i Slovenija zajednički obrate sudu zbog arbitraže

Image
Foto: Isopix/Shutterstock Editorial/Profimedia

Povjerenik Europske komisije za krizne situacije i civilnu zaštitu Janez Lenarčič predlaže da obje strane zajednički pitaju sud EU je li arbitražna presuda obvezujuća za obje strane

3.2.2020.
22:18
Isopix/Shutterstock Editorial/Profimedia
Play ponuda

Povjerenik EK za krizne situacije i civilnu zaštitu Janez Lenarčič predložio je da se Hrvatska i Slovenija zajednički obrate Sudu EU-a u Luksemburgu koji se prošli tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske vezano uz arbitražu. Lenarčič, bivši veleposlanik Slovenije pri EU u Bruxellesu, smatra da bi se taj spor još uvijek mogao iznijeti pred taj sud ako bi se s time suglasila i Hrvatska.

"Sudu bi se moglo postaviti vrlo jednostavno pitanje: je li arbitražna presuda obvezujuća za obje strane. Slovenija je uvjerena da jest, dok se Hrvatska tome protivi. Neka onda o tome svoje mišljenje da sud", kazao je Lenarčić za STA.

Image
VELIKI PORAZ SLOVENIJE: /

Sud Europske unije upravo se proglasio nenadležnim za tužbu protiv Hrvatske; Postupak se obustavlja!

Image
VELIKI PORAZ SLOVENIJE: /

Sud Europske unije upravo se proglasio nenadležnim za tužbu protiv Hrvatske; Postupak se obustavlja!

Pogrešan slovenski mehanizam

Sud EU-a prošli se tjedan proglasio nenadležnim za slovensku tužbu, uz ocjenu da je granično pitanje stvar međunarodnog, a ne europskog prava, pa je zato izvan njegove ingerencije, a na tu odluku Slovenija nema mogućnost žalbe jer je ona konačna. Lenarčič je međutim upozorio da je predsjednik suda EU-a prije skoro dvije godine, još prije nego se Slovenija na tužbu odlučila, u razgovoru za više slovenskih i hrvatskih medija izjavio da Slovenija za tužbu koristi pogrešan mehanizam.

Arbitraža nije u domeni europskog prava

U razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik" predsjednik europskog suda Koen Lenaerts unaprijed je kazao kako predmet slovenske tužbe nije u domeni europskoga prava kojim se taj sud bavi. Međutim, upozorio je da bi se postupak mogao voditi prema članku 273. Ugovora o djelovanju Europske unije gdje sud uz pristanak obiju strana može rješavati problem iako se ne tiče prava EU-a, ali je važan za djelovanje EU-a i njenih članica.

Lenaerts je tada rekao da su međusobne tužbe članica EU-a izuzetno rijetke, a kao "sjajan primjer" kako su neke od članica tim putem riješile svoj bilateralni spor, pa bi to mogle i Slovenija i Hrvatska, naveo je spor Austrije i Njemačke oko financijskih pitanja gdje je tražena interpretacija suda EU-a.

Play ponuda
Play ponuda