'OVO VIŠE NIJE NORMALNO' / Sljemenska žičara i dalje neće raditi: Za 12 decibela je glasnija nego što je dopušteno

Investitor je bio dužan dostaviti Izvještaj o mjerenju buke okoliša izrađen od ovlaštene pravne osobe za akustična mjerenja

3.9.2021.
16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odbila je dati pozitivno mišljenje za uporabnu dozvolu za sljemensku žičaru zbog prevelike buke. Inspektorat je sada primio i tužbu koju je protiv njih na Upravnom sudu podignuo ZET.

Na odluku inspekcije Grad Zagreb i ZET uputili su prigovor, ali u Inspektoratu kažu da su ZET-u izdali rješenje kojim prigovor odbijaju, a prigovor Grada je odbačen jer ga je "izjavio neovlašten subjekt."

'Ovo više nije normalno'

Državni inspektorat ne odustaje od svog mišljenja te i ne namjerava dati prolaznu ocjenu za Žičaru Sljeme. S druge strane, sanitarna inspekcija pozitivno je mišljenje odbila dati uz obrazloženje da investitor nije predočio dokaz o mjerenju buke.

"Ovo više nije normalno. Potrošili stotine milijuna kuna, a sad stoji i ne radi. Pa to ima samo u Hrvatskoj. To je kaos", govore mještani Gračana za 24sata.

Danas su opet provjeravali razinu buke i ispostavilo se da je između 10-12 decibela glasnija nego što je zakonom dozvoljeno. Uporabnu dozvolu neće dobiti sve dok se to ne sanira.

Inspektorat primio niz prijava zbog buke

Investitor je bio dužan dostaviti Izvještaj o mjerenju buke okoliša izrađen od ovlaštene pravne osobe za akustična mjerenja, no tog dokumenta nije bilo, dok je Inspektorat istodobno primio niz prijava zbog velike buke koju proizvodi žičara.

Gradski ured tvrdio je da je izvješće o mjerenju dostavio te da je u njemu izričito navedeno kako je razina buke u granicama propisanima člankom 7., za koji smatraju da je mjerodavan jer je riječ o prometnoj infrastrukturi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali