SLAVONSKI SDP PORUČIO: / 'Još je jedna tvornica šapatom pala, Virovitica je ostao grad s gorkim okusom'

'Što radi Ministarstvo poljoprivrede po pitanju proizvodnje šećerne repe? Osjećaju li se odgovornima za ovakav razvoj događaja jer su se još 2015.

2.2.2021.
14:20

Predsjednik osječko-baranjskoga SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković i saborska zastupnica te stranke Romana Nikolić rekli su u utorak da je zatvaranje virovitičke šećerane "gorak okus slatke industrije i jasan primjer odnosa Vlade prema istoku Hrvatske".

"Još je jedna tvornica šaptom pala. U petak je zadnji radni dan odradilo šezdesetak radnika. Ne moram govoriti što to znači za Virovitičko-podravsku županiju i Viroviticu. Od grada koji se promovirao kao slatki grad ostao je grad s gorkim okusom jer je 60 obitelji ostalo bez prihoda", rekao je Hajduković. Upitao je što su učinili gradonačelnik i župan da se pokuša spasiti šećerana.

"Što radi Ministarstvo poljoprivrede po pitanju proizvodnje šećerne repe? Osjećaju li se odgovornima za ovakav razvoj događaja jer su se još 2015. poigrali s potporama i u tri godine smanjili potpore za tisuću kuna po hektaru?", upitao je Hajduković.

'Osijek će ostati bez jedne od rijetkih prehrambenih tvornica koje su opstale'

Ministarstvo poljoprivrede je bez analiza i procjene financijskog učinka na poljoprivrednike i šećerane u tri godine drastično smanjilo proizvodne potpore za repu. Za 2015. one su iznosile 2.900 kuna po hektaru, a u 2017. pale su na 1.990 kuna po hektaru, istaknuo je Hajduković. Nikolić je rekla da ista sudbina čeka i Tvornicu šećera u Osijeku.

"Nekada industrijski grad Osijek će ostati bez jedne od rijetkih tvornica prehrambene industrije koje su opstale", rekla je, ističući da bi gotovo 200 radnika moglo ostati bez posla, a 200 slavonskih obitelji moglo bi postati egzistencijalno ugroženo.

Zbog toga će, istaknula je Nikolić, u Slavoniji ostati jedino poluprazni gradovi i sela u kojima će oni koji u njima ostanu živjeti u neizvjesnosti i brizi za svoju budućnost. Pozvala je osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da učini sve za spašavanje radnih mjesta.

Važnost radnih mjesta u Slavoniji

Hajduković je dodao kako Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ne bi trebao biti pusta statistika, obnova društvenih domova i svlačionica lokalnih nogometnih klubova, nego borba za svako radno mjesto.

"Svako sačuvano radno mjesto znači jednu obitelj koja će ostati u Slavoniji i Baranji i stvarati budućnost sebi i ovom dijelu Hrvatske. Vidjeli smo na slučaju Meggle kako se rezultati mogu postići ako ima volje. Virovitička šećerana je zatvorena, no možda se osječka i županjska još mogu spasiti. Plenkoviću, ministrice Vučković, učinite nešto", pozvao je Hajduković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali