Skupi Mercedesi HDZ-ovca su kulturno dobro!

Dva automobila oldtimera marke Mercedes Daimler-Benz Cabriolet i Mercedes 300 S u vlasništvu Marija Zubovića, HDZ-ovog saborskog zastupnika i prijatelja Ive Sanadera, jedini su auti u Hrvatskoj koji imaju status kulturnog dobra.

U Ministarstvu su potvrdili da se u Registru od pokretnih kulturnih dobara iz skupine prijevoznih i prometnih sredstava, uz automobile u vlasništvu HDZ-ovca Marija Zubovića, navode još samo vatrogasno vozilo, putnički vlak i nekoliko brodova, među kojima je, primjerice, Titov brod Galeb.

Odltimeri marke Mercedes Daimler-Benz Cabriolet i Mercedes 300 S glase na Marija Zubovića iako se spekulira da je pravi vlasnik jednog od njih upravo bivši premijer Ivo Sanader.

Ako nakon proteka propisanog roka od tri godine ne bude doneseno trajno rješenje kojim se utvrđuje trajno svojstvo kulturnoga dobra, rješenje o preventivnoj zaštiti za Zubovićeve aute prestaje važiti, a time i eventualna prava i pogodnosti vlasnika kulturnog dobra.

”Stoga je jasno da vlasnik u tom slučaju naknadno mora platiti sva carinska i porezna davanja. U ovom slučaju preventivna zaštita za automobil Mercedes Daimler-Benz istječe 26. kolovoza 2011., dok za vozilo Mercedes 300 S preventivna zaštita ističe 10. listopada 2011.”, tvrde u Ministarstvu za Jutarnji list.

Vezani članak:

arti-201012200062006

Povratak na Net.hr