SKRIVAJU LI SE PRAVI PODACI O BROJU ZAPOSLENIH? / Plenkovićeva Vlada ima najviše zaposlenih dužnosnika od bilo koje vlade prije

Kada je riječ o državnim dužnosnicima, ova Vlada Andreja Plenkovića ima ih 155, najviše od svih Vlada do sada. Samo u ministarstvima je na kraju prošle godine bilo zaposleno 42.

13.6.2018.
8:32
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon medijskih kritika o tome da se statistički podaci o broju zaposlenih u državnim tijelima i javnoj upravi više ne objavljuju javno, jučer je Ministarstvo uprave objavilo da je na kraju prošle godine u državnim tijelima i javnoj upravi bilo zaposleno 233.028 ljudi.

Sakriva li Vlada pravi broj zaposlenih u državnom i javnom sektoru?

Ipak, te su brojke prikazane samo u jednoj tablici s ukupnim brojem svih zaposlenih u institucijama, a nije zasebno objavljen broj državnih i javnih službenika. Zbog toga nije moguće usporediti je li došlo do povećanja ili smanjenja broja državnih dužnosnika, službenika i namještenika. Jutarnji list piše da im na raniji zahtjev Vlada nije dostavila te brojke, pa se čini da Vlada pokušava sakriti pravi broj zaposlenih u državnom i javnom sektoru. Ipak, pokušali su napraviti neki izračun, prema kojem ispada da je krajem prošle godine u državnim i javnim službama bilo zaposleno 1800 ljudi više nego krajem 2016.

Više zaposlenih u minsitarstvima nego 2016.

Kada je riječ o državnim dužnosnicima, ova Vlada Andreja Plenkovića ima ih 155, najviše od svih Vlada do sada. Samo u ministarstvima je na kraju prošle godine bilo zaposleno 42.791 ljudi, više nego krajem 2016. U državnim upravnim organizacijama je ukupno bilo zaposleno 2834 ljudi, u središnjim državnim uredima 227, u stručnim službama i uredima Vlade 478, u uredima državne uprave 2556, u pravosudnim tijelima 10.111, te u ostalim državnim tijelima 1096, piše Jutarnji list. Tu je i gotovo 65 tisuća zaposlenih u zdravstvu, gotovo 66 tisuća u školstvu, u agencijama i zavodima 10.230 ljudi, u znanosti i visokom obrazovanju njih gotovo 17 tisuća, u socijalnoj skrvi gotovo 7 tisuća, a u kulturi 1843 osobe, te njih 413 u zaštiti prirode i okoliša.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali