'U prvi plan, umjesto tema koje bi se trebale ticati ostavštine pokojnog gradonačelnika, doći će teme koje bih nazvao kulturološkim ratovima'

Politički analitičar Karlo Jurak komentirao je za N1 rezultate lokalnih izbora pa istaknuo da ga dobar rezultat platforme Možemo u metropoli nije iznenadio.

Podsjetimo, Možemo su za Gradsku skupštinu osvojili 40,83 posto glasova, dok je njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević dobio 45,15 posto glasova. Brojčano gledano, Tomašević je osvojio 147.631 glasova građana Zagreba.

"Taj rezultat je bio očekivan, bio je očekivan rezultat Tomislava Tomaševića. Ono što je bilo manje očekivano je toliko uvjerljiva pobjeda u prvom krugu", rekao je Jurak za N1.

'Škoro ide na sve ili ništa'

Ususret drugom krugu, Miroslav Škoro najavio je oštru ideološku kampanju.

"U prvi plan, umjesto tema koje bi se trebale ticati ostavštine pokojnog gradonačelnika, doći će teme koje bih nazvao kulturološkim ratovima. Mislim da Škoro sada ide na sve ili ništa. Jučer smo mogli čuti kako se obratio glasačima HDZ-a i stranke BM365. Problematično je za našu političku kulturu da ćemo, nažalost, u sljedeća dva tjedna imati onakav tip ideoloških tema koje nisu primjerene lokalnim razinama", veli Jurak i dodaje da brojni politički kandidati ne znaju prevoditi ideološke teme na lokalnu razinu.

"Čini mi se da ćemo u ova dva tjedna slušati nešto što ne bismo trebali slušati u ovakvoj kampanji", kaže Jurak koji je izrazio nadu da će Tomašević uspješno ova dva tjedna odolijevati ideološkim sukobima.

"Za Tomaševića se činilo da dobro odolijeva takvom tipu napada. Pokazao je ono što su brojni skeptici s ljevice i veći dio desnice govorili, da ljevica teško može pobijediti igdje u Hrvatskoj, pa i u Zagrebu. Tomašević je pokazao da se na jednoj priči, retorici koja možda nije ono što se klasično očekuje od nekog lijeve političke orijentacije, itekako može napraviti odličan rezultat. Uvlačenje u takav tip ideoloških sukoba proizlazit će iz toga kako se Domovinski pokret želi promovirati na nacionalnoj sceni. Čini mi se da retorika koju smo mogli čuti jučer da će se samo u ova dva tjedna pojačavati. Nadam se da će Tomašević uspješno odolijevati takvom tipu tema", kazao je.

'Filipovićeva isprika i čestitka Tomaševiću je korektna stvar'

Politički analitičar osvrnuo se na rezultate HDZ-a i SDP-a u Zagrebu, ali i na ispriku HDZ-ovog Davora Filipovića upućenu protukandidatima.

"Od početka se govori da je Filipović jedan tip alibi kandidata HDZ-a. S obzirom na to da je postao kandidatom dok je pokojni gradonačelnik bio živ, i dalje bismo ga mogli tumačiti kao alibi kandidata. Njegova isprika pa i čestitka Tomaševiću svakako je politički vrlo korektna stvar.

HDZ je napravio s Filipovićem nešto bolji rezultat nego što je imao s Dragom Prgometom prije četiri godine. Mislim da ne treba dvojiti da se jedan dio bivših glasača Milana Bandića prelio prema HDZ-u. Kakav god rezultat napravili, HDZ će za sebe reći da su pobjednici", rekao je.

O 'potopu' SDP-a u Zagrebu: 'To su ostaci Bandićevih kadrova'

"To je katastrofalna lokalna organizacija u Zagrebu plus ostaci Bandićevih kadrova. Dodatno, kandidat kojeg je SDP kandidirao je solidan čovjek. Međutim, činilo se od samog početka da je njegovo stavljanje u utrku jedan tip alibija. SDP ima jednu sličnost s HDZ-om, a to je da neke svoje poraze uspijevaju pretvoriti u pobjede.

Mislim da Klisović ni SDP nisu mogli učiniti ništa drugo nego podržati Možemo! jer je to jedina šansa SDP-u da opstane, bit će partneri", komentirao je Jurak loše rezultate SDP-a u metropoli.