Škole uvode zabranu korištenja mobitela

Zbog ometanja škole su tijekom nastave uvele zabranu korištenja mobitela za slanje poruka, razgovore, igranje i slušanje glazbe. Kako je mobitel postao i sredstvo kojim se potiče nasilje, Ministarstvo obrazovanja radi na novom pravilniku kojim će ga pokušati spriječiti.

Sve češće učenici mobitele prokrijumčare za prepisivanje, slanje poruka ili posjete društvenim mrežama. Zato su škole u svoje pravilnike dodale članak o zabrani korištenja mobitela na satu.

“U redu je da koriste mobitel, ali ulaskom u školu trebaju ga isključiti i spremiti na sigurno”, kazala je za Dnevnik.hr Silvana Svetličić, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara.

Oduzimanje mobitela

Objasnila je da učitelj koji uhvati dijete da koristi mobitel za vrijeme nastave, oduzima mu mobitel i ostavlja ga kod pedagoga. Potom se zovu roditelji da dođu po uređaj.

Sve češće mobiteli se koriste i za poticanje nasilja. Kako bi se spriječilo, Ministarstvo piše pravila koja bi trebala zaživjeti početkom nove školske godine.

“To ne znači da će se zabraniti mobiteli, ali moramo štititi sve učenike i upravo zbog tog nasilja trebamo voditi računa da se ono u najvećoj mjeri spriječi”, kazala je Zdenka Čukelj iz Ministarstva obrazovanja.

U jednom se svi slažu, roditelji su sigurniji ako je mobitel kod djeteta, no ulaskom u školu, knjiga bi trebala biti na prvom mjestu.

Povratak na Net.hr