Skijaši stvorili gužve na graničnim prijelazima

Početak nove godine tradicionalno je među Hrvatima vrijeme za odlazak na skijanje, a čini se kako duboka gospodarska kriza nije utjecala na približno 200.000 ljubitelja snijega koji će i ove godine na planinske vrhove Austrije, Slovenije, Francuske, Italije…

Poklopili su se datumi ove godine sve i za majstore spajanja vikenda s neradnim danima pa se tako ove sezone, uz malo planiranja, na skijanju može provesti punih sedam ili čak osam dana, a da se na to potroši upola manje dana godišnjeg odmora.

Upravo vrijeme nakon Nove godine, a prije početka nastave i jest najpopularnije među skijašima, a ponuda u tim danima praktički je rasprodana, piše Glas Slavonije.

U jednoj putničkoj agenciji kažu da se u “hrvatski tjedan” još može ugurati samo one koji su spremni prihvatiti neki aranžman u zadnji tren, nakon eventualnih odustajanja.

Dodaju da je najpopularnija Austrija, te da se najčešće ide na sedmodnevna putovanja.

4.000 kuna po osobi

Brojka od 200.000 Hrvata koji odlaze na skijanje spominje se godinama, bez značajnijih oscilacija. Iako je o cijenama nezahvalno govoriti, recimo da se za prosječno 4.000 kuna po osobi može sedam dana skijati uz apartmanski smještaj u Austriji. Naravno, može se proći i nešto povoljnije, ali zimovanje može ostaviti i puno veću rupu u novčaniku.

Vrhunac vala odlaska na skijališta očekuje se upravo ovog vikenda, kada će sigurno biti gužvi na graničnim prijelazima.

Odabere li se apartmanski smještaj, prilikom odlaska na skijanje značajno se može uštedjeti ponesu li se zalihe hrane, što je vrlo popularno među Hrvatima. Zamrznute sarme, kobasice, slanina i razne konzerve tako su uobičajen sadržaj prtljažnika kada se kreće na skijanje, a s obzirom na to da hrana na skijalištima nije jeftina, dnevno se može uštedjeti i nekoliko desetaka eura po osobi zaobiđu li se restorani.

Povratak na Net.hr