SRAMOTA

SKANDALOZNO: Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep zatvorsku kaznu ne služi iza rešetaka već u toplicama

Povlašteni tretman i mjesec i pol odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja

Ratni zločinac Tomislav Merčep, pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila koje su ubile njegove postrojbe, umjesto u zatvorskoj ćeliji kaznu služi u Krapinskim toplicama, otkriva Index.

“Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Predviđeno je da liječenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. kolovoza do 15. rujna 2018. godine”, rekli su iz Ministarstva pravosuđa na Indexov upit.

‘Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji’

No, tu priči nije kraj. Kako pišu, ministarstvo je zaboravilo napomenuti da je Merčep i prošlo ljeto proveo u toplicama.

“Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca”, rekao je za Index svjedok koji je člana obitelji vodio na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Isto je potvrdio i jedan pravosudni policajac koji nije imenovan, ali je istaknuo da ga je sram zbog sustava u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih kaznenih djela povlašten tretman.

Kako Index dalje piše, povlašteni tretman i mjesec i pol odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja.

Boravak mu se računa kao odsluženje kazne

Da stvar bude još skandaloznija, vrijeme provedeno u toplicama Tomislavu Merčepu se računa u odsluženje kazne.

Inače, Vrhovni sud je u veljači prošle godine objavio pravomoćnu presudu za ratni zločin kojom je Tomislavu Merčepu prvotna zatvorska kazna od pet i pol godina povećana na sedam godina.

U obrazloženju presude Vrhovnog suda spomenuto je i ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, koje je sudac poistovjetio sa zločinima neprijateljske strane. “Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Ustavni sud je u siječnju ove godine odbio tužbu Tomislava Merčepa kojega je zagrebački Županijski sud u svibnju 2016. osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Povratak na Net.hr