'PRIMITIVNI ČIN'

SKANDAL U CRNOJ GORI: Otkriven spomenik ubojici Stjepana Radića: ‘Vlada bi morala hitno reagirati’

U malom crnogorskom selu Slatina, u općini Andrijevica, otkriven je spomenik ozloglašenom Puniši Račiću, koji je u povijesti ostao zapamćen kao trostruko osuđeni ubojica. On je naime, u beogradskoj skupštini 1928. ubio hrvatskog političara Stjepana Radića te zastupnike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a ranio  je još i zastupnike  Ivana Granđu i Ivana Pernara. Čin podizanja spomenika najoštrije su osudile hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i Hrvatska seljačka stranka koja je aktualnu vlast pozvala da Crnoj Gori uputi prosvjednu notu.

Postavljena spomen – ploča u čast  “znamenitog narodnog poslanika” Puniše Račića, inicijativa je tzv. ” “Bratstva Račića”, a podršku je dobila od mještana Slatine, prenosi Al Jazeera.

O postavljenom spomeniku ubojici Stjepana Radića oglasilo se i Hrvatsko nacionalno vijeće, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori.

“Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori.

‘Ploča je uvreda cijelom civiliziranom svijetu’

Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10. Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić”, navodi se u priopćenju te stranke.

Hrvatsko nacionalno vijeće je stoga, pozvalo crnogorske državne institucije da uklone ploču.

HSS poziva Vladu da Crnoj Gori uputi protestnu notu 

Slično je učinila i Hrvatska seljačka stranka koja je najoštrije osudila  otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću. Oni su otišli i korak dalje pa su pozvali hrvatsku vladu da hitno uputi prosvjednu notu Crnoj Gori.

“Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtjev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju prosvjednu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča “znamenitom narodnom poslaniku” Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Nad tim barbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizirani svijet”, piše u priopćenju HSS-a.

“Ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u cijelosti”, također navode u HSS-u.

HSS podsjeća i da je Hrvatski sabor 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine.

Povratak na Net.hr