'IZGLEDATE KAO ZORROI'

SKANDAL NA POGREBU KOD ZADRA: Pijani svećenik galamio na ljude zbog maski, spominjao seks, a Papu zvao drugim imenom

‘Govorio je da s maskama izgledamo kao Zorroi, da nismo normalni. Nakon dernjave koja je trajala nekoliko minuta okrenuo se prema oltaru i počeo se pjevajući moliti koronavirusu’, opisala je skandalozno ponašanje svećenika pokojnikova unuka

Jedan naizgled običan sprovod, održan na otoku Istu, dospio je u medije zbog, kako tvrde svjedoci, skandaloznog ponašanja svećenika koji je vodio pogrebnu ceremoniju. Naime, kako piše Zadarski list kojem se obratila žena čiji djed je bio pokopan, pogreb je umjesto mjesnog župnika s Ista vodio svećenik s otoka Molata. On je, kako kaže unuka preminuloga, pogreb predvodio u vidno alkoholiziranom stanju te uz neprimjerene geste i riječi.

“Pola sata prije početka sprovodne mise, ovaj svećenik je došao u moju kuću izraziti sućut. Bio je vidno pijan. Osim što se vidjelo da jedva stoji na nogama, od njega je dopirao miris alkohola. Htio je nazdraviti prije samog sprovoda, ali zbog stanja u kojem je bio, nisam ga pustila u kuću. Misa je kasnila desetak minuta jer je on prvo tražio naočale pa osmrtnicu, zatim knjižicu”, ispričala je žena za Zadarski list.

‘Pet puta glasno, uz smijeh, spomenuo seks’

“Misa je započela čitanjem Heraklitove filozofije ‘panta rei’ gdje je govorio da sve teče, da “život počinje začećem, seksom”. Pet puta je glasno uz smijeh ponovio riječ ‘seks’. S obzirom na to da na otoku žive pretežno stariji ljudi, oni su bili zgroženi da svećenik s oltara ispred mrtvog čovjeka od kojeg su se došli oprostiti govori takve stvari. Iskreno, tada sam još bila smirena iako je neukusno o seksu pričati za vrijeme sprovoda”, dodala je uzrujana unuka pokojnika.

Osim toga, svećenik je zamalo srušio križ i vijence pripremljene za pogreb, a u svojoj se litaniji dotaknuo i pandemije koronavirusa pri čemu je galamio na ljude zbog nošenja maski.

“Govorio je da izgledamo kao Zorroi, da nismo normalni. Nakon dernjave koja je trajala nekoliko minuta okrenuo se prema oltaru i počeo se pjevajući moliti koronavirusu. Kad je škropio preminuloga, naslonio se na lijes koji je bio na kolicima. Kolica s lijesom su se pomaknula, križ koji je bio naslonjen na lijesu je pao zajedno sa svim cvijećem”, prepričala je neugodne prizore pokojnikova unuka.

‘Nije bio u stanju ispravno čitati ni iz Biblije’

U jednom trenutku, kaže, shvativši da su mnogi izašli iz crkve zbog njegova ponašanja, svećenik se zaderao: “Želite li da zaustavim sve ovo?”. Navodno je neke dijelove mise ponavljao, a spominjući Papu, govorio je Benedikt umjesto Franjo.

“Onaj mali djelić mise koji je bio “normalan” – kad je čitao iz Biblije, bio je potpuno nerazumljiv jer je bio pijan i nije bio u stanju ispravno čitati. Slova i redovi su mu se miješali”, kazala je šokirana unuka za Zadarski list.

O svemu je, kaže, obavijestila Zadarsku nadbiskupiju, ali zasad nije dobila nikakav odgovor.

“Smatram da je ovo priča koja ne smije ostati prešućena. Ne želim da itko više ima takav ispraćaj. Naravno da sam ovom svećeniku poslije sprovoda zabranila da dođe u moju kuću i još dodatno pije. A Nadbiskupiji sam stvarno dala priliku da pokažu da mogu biti pravedni, ali oni su me ignorirali”, zaključila je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr