STIŽU POOŠTRENJA / Plenković najavio nove mjere za Jadran: 'Tko odabire da se ne cijepi dovodi doslovno sebe u rizik koji može završiti fatalno'

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

22.7.2021.
8:58

Na današnjoj Sjednici Vlade govorilo se o koronavirusu i o novim mjerama.

"Nakon jako dobrih devet tjedana, u posljednje vrijeme smo imali stagnaciju gdje smo imali 500-600 zaraza tjedno. Sada imamo porast. Brojevi su i dalje troznamenkasti, pa trebamo biti vrlo oprezni s obzirom na turističku sezonu. Posebno je uočljivo da su najveći brojevi slučajeva u četirima jadranskim županijama i zato će Stožer uvesti nove mjere na tome području.

Moramo gledati cjelinu odgovornosti. Postoji odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Mislim da će ova odluka Stožera smanjiti nedorečenosti kod odluka lokalnih i županijski stožera koje su nekad kontradiktorne", rekao je uvodno premijer Plenković.

'Rizik koji može završiti fatalno'

"Od 100% hospitaliziranih, njih 94% nije bilo cijepljeno. Taj podatak je izrazito važan. Taj koji se ne cijepi, sebe doslovno stavlja u rizik i onda to može završiti fatalno. Jasno mi je da smo svi već umorni od virusa, ali moramo proći kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i što manjom zarazom. Zato, cijepimo se sada da budemo sigurni na jesen", kazao je Plenković.

Podsjetio je da će na kovanicama eura biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica.

"Na svim će kovanicama iz hrvatskog kontigenta u pozadini biti šahovnica. Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na kovanici jednog eura bit će motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centa Tesla te na 5, 2 i 1 centu glagoljica na kojoj će pisati HR."

179 novih slučajeva

Riječ je zatim preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš.

"U Hrvatskoj je zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze. Dvotjedna stopa za RH je 35,9. Najviše novooboljelih imaju Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija te Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija", rekao je Beroš.

"Svim hrvatskim državljanima i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje Vlada je osigurala cjepivo", kazao je Beroš.

Nove mjere

Davor Božinović govorio je o novim mjerama.

"Pripremamo novi set nužnih, epidemioloških mjera. Kako bismo zadržali dobru situaciju, uveli smo nova pravila za ulaz građana iz drugih zemalja. Krenut će se primjenjivati od ponedjeljka, 26. srpnja. U priobalju je nadzor moguć jedino angažmanom stožera i jadranskih općina te jedino oni mogu spriječiti događanja. Odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na provedbu mjera na Jadranu", kazao je Božinović.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o obrazovanju odraslih te izmjena Odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen