SJEDNICA VLADE / Plenković o minusima: 'Razgovarao sam s guvernerom, donijet ćemo rješenje...'; Otkrio i kome ostaju potpore nakon 1. rujna

Premijer Andrej Plenković se uvodno obratio govoreći o prešutnim minusima

2.9.2021.
8:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade RH.

Članovi Vlade dobili su informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, a na dnevnom redu sjednice je bio i prijedlog zakona o zaštiti potrošača (EU).

Bilo je govora i o izvođenju nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19.

Sastanak s Vujčićem

Premijer Andrej Plenković održao je uvodno obraćanje. Na početku je rekao da će napraviti maksimalne napore vezano uz branitelje i posmrtne ostatke. Rekao je da se prije Vlade susreo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem kako bi s njim razgovarao o problemu prešutnog prekoračenja.

"Želim se osvrnuti na temu prešutnog prekoračenja. Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno.

"Organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koji imaju takve klijente, važno je da su te kamatne stope na razini prosjeka u EU-u, a sam nominalni iznos minusa se smanjio za dvije milijarde kuna. Vlada je odlučna raditi na zaštiti potrošača", rekao je.

Rast BDP-a

Govorio je i o rastu BDP-a rekavši da smo brži od prosjeka u EU-u. "Kad je riječ o gospodarskom rastu od 16,1 posto, Hrvatska je ostvarila peti najbolji rast u EU-u i tu smo brži nego prosjek koji je 13,2. Rezultati su dobri, svi indikatori turističke sezone upućuju na zaključak da će i treći kvartal biti dobar. Očekujemo da će rast biti i bolji od očekivanja. Hrvatska se brže od očekivanja oporavlja od covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad se zbroji iznos za očuvanje radnih mjesta, došli smo do iznosa od 18 milijardi kuna i potporama obuhvatili gotovo svako drugo mjesto u Hrvatskoj. Govorim to zato da dobijemo osjećaj masivnosti potpore. Hrvatska ima 52.000 zaposlenih i 6000 više nego prošle godine. Potvrda je rasta da je prosječna plaća u Zagrebu dosegla iznad 8200 kuna", rekao je Plenković.

"Svi indikatori turističke sezone, brojevi noćenja, fiskalizacije, upućuju da će i treći kvartal biti jako dobar", dodao je. "Hrvatska se brže od očekivanja oporavlja od covid posljedica", naglasio je.

Mjere potpore za očuvanje radnih mjesta

Procijepili smo 51 posto odraslog stanovništva barem prvom dozom, rekao je Plenković te govorio o mjerama potpore za očuvanje radnih mjesta.

"No relaksiranjem mjera dolazimo u situaciju da ćemo mjere za radna mjesta prilagođavati. Za mjesec kolovoz potpore će biti 4200 kuna, no s obzirom na to da dolazimo do novog režima rada, u rujnu će mjere ostati za putničke aencije, event industriju i noćne klubove. Ostat će i mjere skraćenog radnog vremena do nove godine, a pokriva se maksimalno 3600 kn s doprinosima", rekao je premijer.

Obnova nakon potresa

Plenković je istaknuo da će Vlada učiniti sve da se proces obnove nakon potres ubrza, te podsjetio kako već danas i sutra kreću novi natječaji za oko 4000 kuća na Banovini.

"Učinit ćemo sve napore da se taj proces ubrza, već danas i sutra kreću novi natječaj za oko 4000 kuća na Banovini, a Ministarstvo graditeljstva i državne imovine izaći će s cjelovitim prijedlogom mjera i eventualnih zakonskih promjena koje trebaju cijeli proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim", kazao je Plenković.

Što se tiče početka nove školske godine, premijer je izrazio zadovoljstvo što se povećao broj cijepljenih u školskom sustavu. "Oni daju dobar primjer i motiv onima koji to za sada nisu učinili da to učine", rekao je.

Božinović o inspekcijskim nadzorima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su donijeli pet novih odluka koje stupaju na snagu danas i traju do 15. rujna. Iznimno je dopušten rad noćnim barovima bez ograničenja radnog vremena na otvorenim prostorima, ali uz covidi potvrde. 

Otkrio je da su inspektori proveli 16.637 nadzora, izdali su tri pisana upozorenja, 11 usmenih rješenja te da je podneseno osam optužnih prijedloga i naplaćeno devet kazni na licu mjesta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali