SJEĆATE SE VIDEA U KOJEM SE OPTUŽUJE ZA MULJANJE OKO ŽIČARE? Grad Zagreb objavio analizu: / 'Sad se vidi zašto su troškovi veći'

Image
22.11.2020.
17:43

Prije nekoliko dana na YouTubeu se pojavio video nepoznatog autora u trajanju od sedam sati u kojem je prilično detaljno analizirana i snimljena izgradnja žičare koja je dosad stajala gotovo 600 milijuna kuna, uz dodatnih više od 120 milijuna kuna kamata na kredit. Troškovi građevinskih radova narasli za čak 89 milijuna kuna u odnosu na početni iznos, objavila je nedavno i RTL Potraga. U Gradu Zagrebu neslužbeno su tada tvrdili da je video prepun manipulativnih pa i netočnih podataka, iako se u videu detaljno analizira kako su troškovi radova narasli za čak 89 milijuna kuna.

No, danas se Grad Zagreb i službeno očitovao.

"S obzirom na veliki interes javnosti te brojne upite koji su upućeni Gradu Zagrebu, a vezano za videozapis objavljen na YouTube-u navodnog Dragutina Sailija, sve zainteresirane obavještavamo da isti nije točan, već se radi o nepotpisanom uratku subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način kako ne odgovara istini", stoji u priopćenju Grada Zagreba.

MULJAŽE S NOVOM SLJEMENSKOM ŽIČAROM: Neki dijelovi su i do 200 puta skuplji od planiranog; na RTL stigla snimka duga 7 sati koja ide u detalje

U Gradu podsjećaju da su 23. 10. 2020. objavili sve anekse ugovora na izgradnji žičare sa svim razlozima zbog kojih je bilo potrebno ugovoriti iste.

"Isto tako, Grad Zagreb je tijekom samih radova od nadzora zatražio detaljnu analizu razloga povećanja troškova te je nadzor nad radovima izradio tu analizu 20. 10. 2020. godine. Sažetak iste analize objavljujemo sada, a ista je potkrijepljena i nizom pripadajućih dokumenata iz kojih je vidljivo da je do povećanja troškova došlo uslijed neadekvatne i nepotpune dokumentacije dostavljene Gradu od strane projektanata", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Dinko Bilić, pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Napominje se da ovaj sažetak, odnosno analiza, do sada nije bila objavljivana jer: 'Nakana Grada bila je prvo poduzeti opsežne detaljne pravne radnje prema odgovornima, pa predmetni sažetak tek onda objaviti'.

"Međutim, s obzirom na lažne informacije koje posljednjih dana kolaju javnošću, takvo objavljivanje sažetka analize se više ne može odgađati te se isto ovim putem objavljuje", zaključuje se u priopćenju.

Evo i objašnjenja rasta troškova:

Grad Zagreb - sažetak analize troškova izgradnje nove žičare by Net.hr on Scribd

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali