BANDIĆEV FIJASKO

SJEĆATE SE MEGA PROJEKTA ‘ZAGREBAČKI MANHATTAN’? Cijela stvar je i konačno propala: ‘Prošli su rokovi, nije se dogodilo ništa’

Rokovi iz potpisanog Memoranduma su prošli, a od projekta neće biti ništa jer nisu prošle izmjene GUP-a

Od pompoznog najavljenog projekta “zagrebačkog Manhattana”, kako se sada čini, neće biti ništa. Projekt  je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dogovorio s arapskim investitorom Mohamedom Alabarom iz tvrtke Eagle Hills Properties te je tada potpisan Memorandum o razumijevanju.

“Rok iz Memoranduma za realizaciju je istekao, bilo je to u rujnu, i što se dogodilo? Otkako je taj dokument potpisan, govorimo da je taj Memorandum neobvezujući, pa se ništa nije dogodilo niti kad su rokovi prošli. Podloga za realizaciju samog projekta bile su izmjene GUP-a, koje nisu prošle” – rekla je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Smatra kako je šteta da taj projekt nije zaživio.

Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreb kaže da izmjene GUP-a nisu prošle na sjednici Gradske skupštine te da je tada projekt stao. “Otada se po tom pitanju nije događalo ništa novo, a neke možda buduće izmjene GUP-a ovisit će opet o Skupštini”, kaže Rovis, piše Jutarnji.

Memorandum ostao mrtvo slovo na papiru

Prema Memorandumu “za provedbu Predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera: (a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam (8) mjeseci od potpisivanja ovog Memoranduma s mogućnošću produljenja tog roka od šest (6) mjeseci koji ugovorene strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovorenih strana, i (b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi”.

Memorandum je potpisan u ožujku 2019., a Bandić ga je držao u tajnosti, sve do pritiska oporbenih zastupnika nakon čega je dokument u konačnici objavljen.

Projekt je trebao uključivati transformaciju prostora između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

“Nije realno očekivati da će se taj projekt ikad više nastaviti, posebno nakon što su izmjene GUP-a tako gromoglasno propale”, poručuje Tomislav Tomašević, koji je bio jedan od glavnih protivnika ovog projekta.

Povratak na Net.hr