Inina plinska platforma nestala je u Jadranu početkom prosinca i za njome se tragalo pet dana. Još uvijek se nalazi na oko 25 nautičkih milja od Pule i 40 metara pod vodom.

Ne znaju se ni točni razlozi puknuća pilota kojima je Ivana D bila pričvršćena za morsko dno. Ina ističe da se održavanje može isključiti kao uzrok potonuća jer je platforma bila redovito održavana, a posljednji inspekcijski nadzor obavljen je u listopadu prošle godine.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pokrenulo temeljitu istragu 18. siječnja 2021. godine. Istragu provodi povjerenstvo za istragu velike nesreće na Ivani D, a po okončanju svih radnji cilj je utvrditi uzrok i dati preporuke za poboljšanje kako bi se izbjegli isti ili slični događaji u budućnosti", stoji u izjavi iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za Novu TV.

Ne želimo ugroziti nečije ljudske živote

Mjesto potonuća je osigurano, označene su pozicije od obalnog objekta, vizualno se kontrolira, a najmanje jednom na mjesec spuštaju se na dno i robotske ronilice. Ostaje još s platforme skinuti sve ono što bi moglo dovesti do onečišćenja, ali tek nakon što se odradi sanacija same bušotine.

"To je jako opasan proces tako da mi jednostavno ne želimo inzistirati na tome da ne bismo možda ugrozili nečije ljudske živote", rekla je Dolores Brenko Škerjanc, pulska lučka kapetanica.

Svi sigurnosni ventili su zatvoreni i nema nikakvog propuštanja plina, a samim time ni opasnosti za okoliš i ljude, napominje Želimir Šikonja, koji je godinama radio u Ini i brinuo se o ovakvim postrojenjima.

Paralelno s time, ističe, i vađenje same platforme. Naime, po zakonskim propisima nije moguće da 500 tona teška Ivana D zauvijek ostane na morskom dnu, usprkos mogućim pogodnostima za morski život.

"S biološke strane možemo konstatirati da potonula platforma može poslužiti kao umjetni greben i tako može pridonijeti povećanju lokalnog biodiverziteta", rekao je Bojan Hamer iz Centra za istraživanje mora.