banner

GRANIČNI SPOR

SJEČA ŠUME VIDI SE IZ SVEMIRA: BiH proziva hrvatske vlasti da su naredile krčenje njihovih šuma radi lakše kontrole migranata

Sječa šume koju na području Plješevice obavljaju Hrvatske šume ima veze sa čišćenjem pograničnog područja radi bolje kontrole migrantskih valova iz BiH prema Hrvatskoj – tvrde u BiH

Poduzeće Unsko-sanske šume u BiH upozorilo je da Hrvatske šume obavljaju sječu šume na dijelu Plješevice kojim upravlja to poduzeće, odnosno koje je, akko tvrde, na teritoriju Bosne i Hercegovine. Klix.ba piše kako je sječa šume na nerazjašnjenoj granici BiH i Hrvatske nedaleko Bihaća došla je u fokus tamošnje javnosti u svibnju ove godine.

Tada je informaciju o sječi šume uz državnu granicu, u blizini starog vojnog aerodroma Željava, dojavila granična policija BiH, reagirajući na upozorenje javnog poduzeća Unsko-sanske šume.

NA OVOM MJESTU ČUVA SE HRVATSKA GRANICA: Hoće li uloženi milijuni dovoljni da spriječe prolazak tisuća ilegalnih migranata?

Granična linija na svakoj karti drugačija

Klix.ba piše kako je, sudeći po satelitskim snimcima, sječa šume na tom području počela još prije listopada prošle godine.

Tim povodom na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić održan je sastanak predstavnika Hrvatskih šuma, Unsko-sanskih šuma te graničnih policija Hrvatske i BiH. Na sastanku je utvrđeno da hrvatske i bh. karte ne pokazuju istu liniju razgraničenja. Prema kartama kojima raspolaže Granična policija BiH, Hrvatske šume po direktivi hrvatskih vlasti sijeku šumu na teritoriji BiH. Ovom sječom je, tvrde, područje prašume Plješevice nepovratno oštećeno.

Klix.ba piše da sječa šume na tom području ima veze sa čišćenjem pograničnog područja radi bolje kontrole migrantskih valova iz BiH prema Hrvatskoj. A da bi se usuglasila linija granice, na teren bi morala izaći Mješovita komisija za praćenje provođenje ugovora između BiH i Republike Hrvatske koja se još nije službeno očitovala o ovom graničnom sporu.

RISKIRAJU SVOJE ŽIVOTE I ODLAZE U SUROVI MARŠ: I trudnice i djeca u pohodu kroz vrleti Plješivice i minskih polja. Spominju i batinjanje na granici…

Povratak na Net.hr