PRESREĆU GOSTE

SJAJNA ZARADA: Bookeri na Jadranu mjesečno zarade i do 30 tisuća kuna

Prema nekim informacijama turističkih djelatnika, ove godine najmanje trećinu turističkih kapaciteta u privatnom smještaju pune bookeri i pritom zarađuju velike naknade. U špici sezone oni zarade između 20 i 30 tisuća kuna mjesečno!

Radi se o ljudima koji na najfrekventnijim prilazima turističkom mjestu stoje s natpisima “apartman” te presreću goste i nude im smještaj. Najčešće ne svoj već apartman nekoga tko ih je angažirao da mu dovodi goste.

Za svaki apartman u koji dovede goste booker dobiva od vlasnika apartmana od 10 do 20 posto cijene dnevnog najma apartmana. Računica je jasna: ako prosječno dnevno apartman stoji 100 eura, booker dobiva 20 eura za svaki dan koji će gosti koje je doveo ostati u njemu. Ako gosti stoje 5 do 7 dana, kako je to najčešće slučaj na rivijerama, to je booker samo za jedan apartman koji je napunio utržio svojih stotinjak i više eura. A dnevno vještiji bookeri pune po četiri, pet apartmana, piše Slobodna Dalmacija.

I tako se dođe do lijepe svotice od nekoliko tisuća kuna dnevno koliko agresivni posrednici sa ceste zarade na tuđim apartmanima. Pa kada se sve pomnoži s barem četrdesetak dana vršnog dijela sezone u kojima imaju takav ritam dovođenja gostiju, eto lijepih 5 do 10 tisuća eura zarade.

Povratak na Net.hr