Na današnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite izviješteno je da ovog tjedna Hrvatska ima 22,9 posto manje novozaraženih nego prošlog tjedna. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se po incidenciji od 14 dana nalazimo na 12. mjestu zemalja EU-a te da nas ukupna stopa smrtnosti, od 1996, stavlja na 21. mjesto na toj ljestvici.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", izrazila je zabrinutost zbog indijskog soja virusa koji se širi među necijepljenim osobama u Velikoj Britaniji.

"Dobra stvar je da je u većini europskih zemalja došlo do pada broja oboljelih. Polako zabrinjava postepeni porast indijske varijante, tzv. delta varijante. Najznačajniji porast je u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene. Stav i informacije koje ima europski centar za kontrolu bolesti je da ta varijanta napada vulnerabilniji dio, međutim i mlađe ljude, Prema tome, treba biti zaista oprezan", istaknula je Markotić.

'I dalje moramo biti oprezni'

"U drugim zemljama većinom se ta varijanta s 1 popela na 3 %, što nije zabrinjavajuće ali traži kontinuiranu pozornost. Dva izvješća su još u obradi: epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, oboljelo je 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima.

I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje s drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje. Treba nastaviti cijepljenje među mlađima. Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, vjerojatno će biti tijekom ili krajem ljeta, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu", rekla je profesorica Markotić.

'Ne mislimo da pandemija prestaje'

Markotić je istaknula da fokus treba biti na nastavku cijepljenja među mlađima jer je to "populacija gdje se virusi više šire". Dodala je da se dosta zemalja priprema za cijepljenje djece od 12 godina pa na više.

"Iz najnovijih informacija treba zaključiti, da ne mislimo da pandemija prestaje iako je situacija u Europi bolja. I dalje je iznimno važno da se što veći broj stanovnika cijepi barem jednom dozom, a čim prije s obje doze. I dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite. Ohrabrujuće je da je situacija jako dobra u Europi s mogućnošću snabdijevanja cjepivom", poručila je ravnateljica "Dr. Frana Mihaljevića".