SINDIKATI ULJANIKA NE ODUSTAJU: / 'Štrajkat ćemo sve do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće'; Ministar: 'Prostor je sužen'

Povjerenik Sindikata metalaca rekao je kako je vrijeme za konkretne korake te da na sutrašnjoj sjednici Vlade očekuju jasan odgovor opstaje li Uljanik ili ne

22.8.2018.
13:23
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Štrajkački odbor i sindikati Uljanika istaknuli su kako će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće te su ocijenili kako je za trenutačno stanje odgovorna i Uprava, ali još više Vlada koja jedina može riješiti ovu situaciju odlukom želi li brodogradnju ili ne.

"Ostajemo u štrajku do ispunjenja zahtjeva", kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Đino Šverko na konferenciji za novinare tri sindikata koja djeluju u Uljaniku: Sindikata metalaca Hrvatske, Jadranskog sindikata i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Galerija

Radnici Uljanika traže isplatu plaće, ali i odlazak Uprave na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačno situaciju, no sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti.

http://video.adriaticmedia.hr/videos/mKXq4aN2

U štrajk krenuli zbog neisplate plaće

"Mi ni ne možemo tražiti smjenu Uprave, jer to ne može biti razlog za organiziranje štrajka", rekao je Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata metalaca te ponovio kako su u štrajk krenuli zbog neisplate plaće.

Ocijenio je da Uprava jest odgovorna, ali da se ova situacija može riješiti jedino na razini Vlade.

"Činjenica je da Uljanik nema novca za plaće i rješenje se mora naći izvan Uljanika na razini Vlade koja deklarativno podržava opstanak brodogradnje, međutim to slabo pokazuje u praksi. Ovim štrajkom prisiljavamo Vladu da kaže stoji li uz program restrukturiranja i opstanka brodogradnje u Puli i u Rijeci", istaknuo je Kutlača.

Dodao je kako je vrijeme za konkretne korake, te da na sutrašnjoj sjednici Vlade očekuju jasan odgovor opstaje li Uljanik ili ne.

"Ako se to ne dogodi znak je to da brodogradnje u Puli i u Hrvatskoj više nema", zaključio je Kutlača.

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, kazao je kako štrajkom žele poslati poruku Upravi Uljanika, ali i hrvatskoj Vladi. "Uprava je vodila ovo poduzeće i odgovorna je za trenutno stanje. Vlada se pak treba odrediti želi li brodogradnju ili ne“, poručio je Cerovac.

Velik dio radnika planira napustiti Istru

Zašto su nas doveli u ovu situaciju, zašto mi štrajkamo, a ne proizvodimo, upitao se Cerovac. Ustvrdio je kako će velik broj radnika zbog situacije u Uljaniku napustiti Puli i Istru, jer je radnicima dosta ove igre.

Generalni štrajk u Uljanik Grupi, u svih sedam društava i brodogradilištu „3.maj“ u Rijeci, počeo jutros u 7 sati.

Dio radnika danas oko 12 sati krenuo je i na prosvjedni hod Pulom, iako sindikati i Štrajkački odbor pozivaju na miran štrajk na radnim mjestima.

Ministar: Vlada nije samo promatrač, pokušava riješiti situaciju, ali prostor je sužen

Nakon dvosatne sjednice užeg kabineta Vlade ministar financija Zdravko Marić novinarima je izjavio da Vlada nije samo promatrač situacije u Uljanik grupi već pokušava naći neko rješenje, ali manevarski prostor joj je sužen.

Marić je rekao da se na sastanku užeg kabineta pripremala sutrašnja sjednica Vlade s 20-ak točaka dnevnog reda, no Uljanik nije bio tema.

Ponovio je kako je u Uljaniku vrlo složena situacija, a manevarski prostor za djelovanje Vlade sužen. "To ne znači da dižemo ruke od svega, dapače, nastojali smo jučer, a pokušavat ćemo i dalje naći neko rješenje", kazao je Marić.

No, nije htio komentrati koje su mogućnosti za spas brodogradnje Vladi na raspolaganju. "HBOR je već nekoliko puta bio uključivan u takva rješenja, ali u danim okolnostima i za HBOR postoje određena ograničenja", napomenuo je ministar.

Nisam promatrač, Vlada nije promatrač, pokušavamo nešto napraviti, ali vidite i sami da nije jednostavno, poručio je ministar financija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali