Sindikati u obrazovanju podnijeli su zahtjev za sastanak s premijerom Plenkovićem također 5. rujna, kada će održati prosvjed na Markovom trgu, nadajući se da će ih ovaj primiti ako mu je stalo da riješi problem povišica u sustavu obrazovanja

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare najavili su aktivnosti koje planiraju provesti sljedećih dana, a vezano uz zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti posla za djelatnike u sustavu obrazovanja.

Branko Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama najavio je da će 5. rujna na prosvjed stići 1500 ljudi, koliko može stati na Trg svetog Marka. Nada se da će za ostale biti mjesta u okolnim ulicama, prenosi N1.

Podupire ih jedino ministrica Divjak

Podnijeli su zahtjev za sastanak s premijerom Plenkovićem također 5. rujna u 12.30. Računaju da će se sastanak održati "ako je predsjedniku Vlade stalo da riješi problem povišica u sustavu obrazovanja." Ako ne bude htio razgovarati s njima 5. rujna oni će 9. rujna najaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva, a kada će početi štrajk i oblike štrajka će objaviti 9. rujna. U svojim traženjima oko povišica imaju potporu resorne ministrice Blaženke Divjak, ali čini se da ih jedino ona podupire.

Marić nije dobio sindikalni zahtjev za povišicom

Gotovo jednoglasno i premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić ponavljaju kako se zalažu za horizontalni pristup kada je riječ o plaćama u javnoj i državnoj službi. Potpora ministrice sindikatima u jednom je trenutku i zasmetala premijera pa je njoj i kolegi joj iz resora zdravstva Milanu Kujundžiću uputio i kritiku.

U srijedu je pak minstar Marić rekao kako nije dobio službeni zahtjev za povećanjem plaća od sindikata ili ministarstva pa su iz MZO-a reagirali i poslali popis sastanaka i upućenih dopisa ministru na temu povećanja plaća.