NJIHOVI PRIJEDLOZI

SINDIKATI TVRDE DA POSLODAVCI KRADU DRŽAVNI NOVAC: Od vlade traže da se zaštite radnici, a štedjeli bi na dioničarima

Radnici su izloženi otpuštanju, neisplati i smanjivanju plaća, ali i zarazi ističu, a predlažu da se dioničarima prestane isplačivati dobit i dividenta

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predložio je Vladi mjere za zaštitu radnika jer su, unatoč dosadašnjim mjerama za ublažavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom, sve izloženiji otpuštanju, neisplati ili smanjivanju plaća, ali i opasnosti od zaraze dok rade.

MARIĆ NAJAVIO NOVE MJERE POMOĆI, ALI I UPOZORIO: ‘Posljedice koronavirusa osjetit će i neki sektori koji sada misle da nisu toliko pogođeni’

‘Poslodavci im ‘kradu’ novac’

Kada je riječ o provedbi potpore za očuvanje radnih mjesta, SSSH navodi da već danima zaprima masovne pritužbe radnika da im poslodavci “kradu novac” jer im državne potpore uopće ne isplaćuju ili ih isplaćuju samo djelomično, a plaću svode samo na potporu ili dio potpore.

Sindikat tvrdi da su radnici sve izloženiji otpuštanju i neisplati plaća čak i kada poslodavci za njih uzimaju potpore, a zbog slabe zaštite dok rade izloženi su opasnosti od zaraze.

Ni ranije nisu pokazali da zaslužuju pomoć

“Već viđeno, jer hrvatski poslodavci, uz časne iznimke, ni u prošlosti nisu ničim opravdali da zaslužuju sredstva poreznih obveznika, a u ovim teškim vremenima posebno su razvili sposobnost lova u mutnom“, kaže SSSH u priopćenju.

Hrvatsku udrugu poslodavaca i druge lobističke poslodavačke skupine pritom proziva da i dalje “agresivno traže sve za sebe: otpis svega, svima, odmah”.

NIJE DOBRO: ‘Koronavirus nagriza hrvatsko gospodarstvo, čak 95 posto tvrtki ima pad prometa! Ovo neće poštedjeti nikoga’

Potpora izravno na račune

SSSH je stoga uoči donošenja drugog paketa pomoći zatražio od Vlade da Hrvatski zavod za zapošljavanje potpore radnicima čiji poslodavci rade isplaćuju izravno na njihove račune, što je jedini način zaustavljanja poslodavaca u masovnoj krađi javnog novca.

Traže i da se radnicima isplati potpora na njihov račun kad je poslodavac zatvoren odlukom nadležnog tijela i kad poslodavac radi ali ima pad prihoda.

MINISTAR RADA O SPAŠAVANJU GOSPODARSTVA: ‘Za sada ne razmišljamo o otpisu poreza’

Stranci posebno izloženi

Uz ostalo traže i zaštitu stranih radnika koji rade u Hrvatskoj putem kvote i dozvola za boravak i rad, a zbog nepoznavanja jezika i pravnog sustava posebno su izloženi kršenju njihovih radničkih prava.

Mnogi od njih ovih dana zakonito ili nezakonito ostaju bez posla, što u njihovom slučaju često znači i ostanak bez prihoda, smještaja i zdravstvenog osiguranja u situaciji u kojoj ne mogu napustiti državu.

SSSH traži i hitno poboljšanje uvjeta karantene vozačima u domaćem i međunarodnom prijevozu roba, te obustavu isplate dobiti i dividende dioničarima.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr