SINDIKALISTE RAZBJESNILA MINISTRICA: / 'Uskoro će se za radno mjesto boriti unuci, djedovi, bake i izbjeglice'

26.4.2016.
14:53
Pixsell/Ilustracija, Damir Spehar

Netočno je da među 280.000 nezaposlenih nije moguće naći 115.000 ljudi za rad u turizmu, već ni ova Vlada ne vodi politiku zapošljavanja. Hrvatska ima niz institucija i upravnih tijela koja se bave tržištem rada ali djeluju kao "paralelni svjetovi", ističe SSSH u priopćenju.

Nema politike zapošljavanja

Vlada bi morala voditi politiku zapošljavanja kao integriranu politiku, povezanu s ekonomskom, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom, mirovinskom, investicijskom itd. politikom, koju prate mjere i potpore slabije zapošljivim kategorijama radnika.

Još od 2003. godine Zakon o radu sadrži fleksibilan oblik ugovora o radu za stalne sezonske poslove, temeljem kojega obveze za radnika izvan sezone gotovo u cijelosti preuzima država, no u Hrvatskoj ih je tek 700-800 sklopljenih, upozorava SSSH.

'Rješenje' je u jeftinoj radnoj snazi

Zašto poslodavci radije sklapaju ugovor o radu na određeno vrijeme i svake godine kukaju da nemaju radnike za sezonu - zato što je radnik-migrant spreman raditi za nižu plaću, u težim uvjetima rada, bez suvišnih pitanja i učlanjivanja u sindikat, a Vlada uredno otvara granice za takav, jeftiniji i fleksibilniji rad, navodi sindikat.

NA POSAO I SA 70 GODINA? Ministar ima ideju da odlazak u mirovinu bude ‘fleksibilniji

'Radnici bi sad trebali krepati radeći'

Također, zašto Vlada ima dvostruke kriterije pa je za 2016. odobrila uvoz zavarivača i brodomontera, ali ne uvozi, primjerice, liječnike već ih je spremna dodatno platiti.

SSSH podsjeća da je sve prethodne Vlade upozoravao na posljedice mirovinskih reformi iz 1999. i 2002. godine, no oglušile su se s obrazloženjem "mi smo dobili izbore, odgovorni smo, znamo što radimo", i to pod utjecajem tzv. neovisnih stručnjaka i financijske industrije, jedinih koji su se okoristili tim reformama. Radnici bi sad trebali "krepati" radeći, ako imaju sreće da u toj dobi imaju posao, jer je (i) ova Vlada reformska i odgovorna, ogorčen je SSSH.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali