BOLJE UHLJEB NEGO BEZHLJEB

SINDIKALIST RIBIĆ PRIZNAO ‘U ovom je vremenu ipak bolje raditi u državnoj službi’

Reduciraju se prava sindikata i postoji permanentan pritisak na socijalna prava. Vidljivo je smanjenje utjecaja većine stanovništva u odnosu na manjinu koja se bogati. Smanjena su prava i sigurnost radnika. Uvedene su participacije za liječenje i smanjen je broj onih koji besplatno studiraju – nizao je ocjene stanja socijalne države i radničkih prava u Hrvatskoj sindikalni čelnik Vilim Ribić u emisiji ‘Uvik kontra” na Hrvatskoj televiziji.

Replicirao mu je drugi gost u emisiji, ekonomski analitičar Velimir Šonje, rekavši kako su u Hrvatskoj ipak zadržani elementi socijalne države.

NAKON 15 SATI ZAVRŠENA RASPRAVA O PRORAČUNU: ‘Tek sada izlaze iznosi nekakvih kolača, vina, putovanja’

Plaće u državnom sektoru – 12 posto BDP-a

“Unatoč padu proizvodnje imamo konstantno prilagođavanje mirovina, zdravstveni sustav i dalje funkcionira jednako kao i prije pet šest godina, a i imamo i socijalnu politiku. Problem je što nemamo gospodarski rast”, ustvrdio je Šonje.

Iako se, kazao je Šonje, u Hrvatskoj mijenjao Zakon o radu, u usporedbi s drugim europskim zemljama on je prosječan po pitanju zaštite radnika. Ribić mu je odgovorio da je kod nas značajno smanjen koeficijent radničkih prava.

Šonje je pak ustvrdio da se u Hrvatskoj za plaće zaposlenih u državnom sektoru izdvaja 12 posto BDP-a, po čemu smo gotovo u europskom vrhu.

RIJEČ STRUČNJAKA: “Javni sektor je zreo za radikalne promjene, plaće im moraju smanjiti”

“Libertarijanci potkopavaju socijalnu državu”

Ribić je kazao kako su najmanje plaće onih s visokom stručnom spremom u sektoru obrazovanja i znanosti, te da se javni dug može riješiti rezanjem plaća ili povećanjem proizvodnje.

Na pitanje komentatora u emisiji Igora Zidića kako to da su javne službe svih ovih godina bile zbrinute što se tiče plaća, a nasuprot radnicima u tvornicama kojima se iste ne isplaćuju, Ribić je kratko ustvrdio: “U ovom vremenu je izgleda ipak bolje u državnoj službi”.

Dodao je da oni koji šire libertarijanske ideje potkopavaju socijalnu državu i socijalne stečevine europske civilizacije. Upravo iz tog razloga se, kaže, usprotivio imenovanju Davora Huića savjetnikom premijera Tihomira Oreškovića.

EKSKLUZIVNO: Poznati sindikalist Ribić putuje u luksuznoj biznis klasi: ‘Ponašao se jako bahato’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr