SINDIKALCI BJESNE ZBOG IZJAVA O ŠKOLAMA CAPAKA I HGK: / 'U dva dana, s dvije strane, upućene su dvije neshvatljive i uvredljive izjave'

Predsjednik Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod, Željko Stipić reagirao je na izjave Krunoslava Capaka, da školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole,

21.4.2020.
15:29
Ivo Čagalj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod priopćenjem je reagirao na izjave Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatske gospodarske komore vezane za povratak učenika u škole za vrijeme smirivanja pandemije koronavirusa. Obje izjave su nazvali uvredljivima i neshvatljivima, a osebno ih je zasmetala jučerašnja opaska šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslava Capaka, da školska godina može završiti bez povratka učenika u škole, jer e-škola ide dobro.

"U dva dana, s dvije različite strane, od strane Nacionalnog stožera i Hrvatske gospodarske komore, na adresu školstva, upućene su dvije neshvatljive i uvredljive izjave. Prvo je na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio da školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole, jer e-škola ide jako dobro, a potom smo od strane Hrvatske gospodarske komore doznali da nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i jednodnevni izleti", stoji u priopćenju koje potpisuje šef sindikata Željko Stipić.

Samo Vlada može odlučiti o kraju školske godine

Stipić jepotom objasnio pod kojim uvjetima školska godina može završiti bez povratka učenika u škole.

"Školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole zato što će tako odlučiti Vlada i njoj podređeni Nacionalni stožer, a ne zato što je e-škola uspjela nadomjestiti redovitu nastavu. Nastava na daljinu ne može u značajnijoj mjeri zamijeniti nastavu u učionici, ma koliko nas zagovornici digitalizacije školstva uvjeravali u suprotno. Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih izjava", rezolutan je Stipić u priopćenju.

'Novac ne smije biti mjera za sve'

Razljutili su ga i iz HGK-a zbog, kako kaže, nerazumijevanja zbog čega škola uopće postoji te gledanja svega kroz prizmu novca.

"Kraj svih dobrobiti koje donosi povratak učenika u učionice, apostrofirati jedino mogućnost pokretanja turizma – pokazuje duboko nerazumijevanje, od strane gospodarstvenika, svega onoga što se u školi događa i radi čega škola postoji. U situaciji kad se izgubilo toliko nastavnih dana, izdvojiti makar i jedan jedini dan za učeničko putovanje graniči sa zdravim razumom. Čak ni iz ovog zla, koje nas je zadesilo, pojedinci očito nisu izvukli pouku da novac ne smije biti mjera za sve u životu", zaključuju iz Sindikata Preporod.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali