Play ponuda

SINČIĆ NOVU STRANKU OSNIVA ZBOG NOVCA? / 'U džep će godišnje staviti dva i pol milijuna kuna!'

Image
14.9.2016.
14:39
Play ponuda

Izbori su jedva završili, a Živi zid našao se u situaciji raskola i nepoznanice koji će im konkretno zastupnici ući u Sabori u ime koje stranke - Živog zida ili Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, koji je novu stranku osnovao svega nekoliko dana uoči izbora, piše Jutarnji list.

U svađi članova koja traje već neko vrijeme, postavljaju se pitanja krivotvorenja dokumenata, trošenja stranačkog novca i ima li Vladimira Palfi previše moći i utjecaja, a sve je kulminiralo javnim obračunom stranačkih i privatnih partnera Hrvoja Runtića, jednog od supredsjednika, i Mihaele Varge s Vladimirom Palfi.

ODMETNUTI ČLAN ŽIVOG ZIDA O SINČIĆU I PERNARU: ‘Potpuno je jasno tko zapravo upravlja strankom!’

Runtić je nestao nakon osvajanja mandata, ali se s partnericom oglašavao na Facebooku prozivajući Sinčića i Pernara. Danas tvrdi da se ne može načuditi lažima, toliko da se pita izdaje li ga vid ili sluh. "Ja Živi zid ne napuštam, iako ću biti u nezavidnoj situaciji raščišćavanja kaosa. Sinčićeva izjava kako je novu stranku osnovao zbog pravnih zavrzlama za svaki slučaj, ali da ima kontrolu nad obje stranke je besmislica jer ne možeš biti predsjednik dviju stranaka!", izjavio je Runtić.

Strah od presude i pitanje novca

Sinčić je, nakon odvajanja skupine nezadovoljnika na čelu sa i mišljenja Ministarstva uprave koje mu je dalo za pravo, ali samo do okončanja kaznenih prijava, izjavio kako on nije Paraga te da neće osnivati novu stranku. No, očito se uoči izbora predomislio.

Image
ŽIVI ZID SE URUŠAVA? /

Pale teške optužbe na račun Sinčića, njegove zaručnice i Pernara

Image
ŽIVI ZID SE URUŠAVA? /

Pale teške optužbe na račun Sinčića, njegove zaručnice i Pernara

Nad Živim zidom vise i četiri kaznene prijave koje je Siniša Gabrić podnio protiv Sinčića, Pernara i Palfi. Gabrić je pred Ministarstvom uprave pokrenuo postupak kojim želi dokazati da je vodstvo stranke krivotvorilo dokumente te traže od Sinčića da objasni kako je potrošio 1,1 milijun kuna novca koje je stranka dobila iz proračuna. Upravni sud dao je za pravo Sinčiću odobravajući mu da izađe na izbore, međutim uz ogradu do okončanja kaznenih postupaka. Gabrića je uputilo da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

PROGOVORIO ODBJEGLI ČLAN ŽIVOG ZIDA: ‘Sinčić i Pernar lažu, ovo se još nije zbilo u povijesti moderne Hrvatske!’

Tako je za pretpostaviti da je Sinčić u osnivanje nove stranke krenuo u strahu da bi Upravni sud mogao presuditi u korist frakcije koja ga je u proljeće napustila. Runtić smatra da su motivi dijelom i financijski: "Od petero naših zastupnika tamo ih je četvero. Izračunajte koliko će novca dobiti temeljem financiranja političkih stranaka". A računica je jednostavna: naknada po zastupniku iz proračuna iznosi oko 30.000 kuna mjesečno, što znači oko dva i pol milijuna kuna godišnje na račun stranke.

Play ponuda
Play ponuda