MOŽE ZBUNITI, EVO O ČEMU JE RIJEČ / Imate simptome, a nije covid ni gripa? Epidemiolog: 'Možda bolujete od RSV-a. Izaziva sličnu kliničku sliku'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uz gripu ima i drugih viroza koje izazivaju kliničku sliku sličnu gripi i covidu pa mogu zbuniti oboljele, a glavni epidemiolog u Primorsko-goranskoj županiji posebno upozorava na jednu respiratornu infekciju

23.1.2022.
10:22
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Play logo

Diljem Hrvatske bukti zaraza koronavirusom i nikad od početka pandemije, odnosno epidemije, nije bilo toliko novozaraženih kao proteklih dana. Omikron varijanata koronavirusa, mnogo zaraznija od prijašnjih, brzo se širi i po svemu sudeći nalazimo se na vrhuncu epidemije.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević za Novi list je kazao kako je teško prognozirati koliko će taj vrhunac epidemije još trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKA JESEN /

Hrvatskoj prijeti twindemija; Simptomi su jako slični, a evo kako prepoznati imate li gripu ili koronu

Image
TEŠKA JESEN /

Hrvatskoj prijeti twindemija; Simptomi su jako slični, a evo kako prepoznati imate li gripu ili koronu

RSV ima vrlo sličnu kliničku sliku

No, uz slučajeve gripe, kojih zasad vrlo malo, epidemiolog Rončević upozorava da ima i drugih viroza koje izazivaju kliničku sliku sličnu gripi i covidu pa mogu zbuniti oboljele. Kao primjer je naveo respiratorni sincicijski virus (RSV) koji nakon početnih, akutnih simptoma, kao što su začepljen nos, glavobolja i curenje iz nosa, zna uzrokovati zaostali kašalj dulje vremena.

Na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo piše da RSV često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana.

Virus RSV-a širi se bliskim kontaktom

Budući da nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, ljudi se i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom, no te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku. S druge strane, kod nekih rizičnih skupina kao što su nedonoščad (prijevremeno rođena djeca), djeca mlađa od 2 godine s težim prirođenim srčanim greškama ili kroničnim bolestima pluća te djeca i starije osobe s oslabljenim (kompromitiranim) imunološkim sustavom, RSV infekcije mogu biti posebno teške i životno ugrožavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Čovjek je jedini rezervoar infekcije. Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca – s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta (npr. igračaka ili radnih površina) ili ruku. U umjerenim klimatskim područjima pa tako i kod nas, epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljetnim mjesecima od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih 8-14 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo