SILOVATELJI I NASILNICI U OBITELJI VIŠE SE NE SMIJU KANDIDIRATI NA IZBORIMA: / Dvoje načelnika poznato po aferama ostaju bez fotelje

Ministarstvo pravosuđa i uprave krenulo je u nove izmjene Zakona o lokalnim izborima,

28.1.2021.
9:00
Borna Filić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima. Kao cilj izmjena, između ostalog, navedeno je i "preciziranje zakonske odredbe kojom se utvrđuje prestanak mandata zbog odjave prebivališta s područja jedinice".

Poučeni slučajem načelnice Lovreća, Anite Nosić, odlučili su i zakonski legalizirati tu odredbu. Naime, Upravni sud u Splitu je poništio odluku Ministarstva kojom je Aniti Nosić prestao mandat čim se odjavila iz Lovreća. Ona je prebivalište prijavila u Zagrebu, gdje je i kupila stan iz programa poticane stanogradnje.

Sutkinja u Splitu se pozvala na trenutno važeći Zakon o lokalnim izborima u kojem stoji da mandat lokalnom čelniku prestaje "ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta". Po toj logici, odjava prebivališta ne znači i prestanak prebivališta, pa je Ministarstvo pogriješilo kad joj je ukinulo mandat, jer odjava prebivališta nije dokaz da Nosić stvarno nije prebivala u Lovreću. Sutkinja je, uz to, zaključila i da je fiktivno prijavila prebivalište u Zagrebu, kako bi iskoristila pravo na državnu subvenciju, što nije razlog za prekid mandata po sili zakona.

Proširen krug kaznenih djela

Kako bi se ovakva tumačenja ubuduće izbjegla, Ministarstvo pravosuđa planira izmijeniti, ali i primijeniti zakon i prije lokalnih izbora u svibnju te ga primjenjivati u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Osim toga, planira se proširiti i krug kaznenih djela, čiji se počinitelji ne bi mogli kandidirati na lokalnim izborima. Iako u javnom savjetovanju nema preciznijih pojašnjenja, Večernji doznaje kako se ubuduće neće smjeti kandidirati pravomoćno osuđeni za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, ali i počinitelji kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđeni na više od šest mjeseci zatvora uvjetno ili bezuvjetno.

Ako Ministarstvo ostvari zacrtani cilj, bez prava na kandidaturu za novi mandat ostat će i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. On je nakon dugog sudskog procesa, pravomoćno osuđen na 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, zbog nasilja prema svojoj supruzi.

To su već mogli promijeniti

Zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje bit će uređena u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja prošle godine, a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka. Iz Ministarstva poručuju da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini. Naime, Zakon o lokalnim izborima promijenjen je potkraj prošle godine, kada je podosta smanjen broj lokalnih dužnosnika koji će se birati. Tada su promijenjene i odredbe o prebivalištu kako bi ga kandidati, umjesto šest mjeseci ranije, mogli prijaviti do samog dana raspisivanja izbora. Stoga je nejasno zašto u tadašnje izmjene nisu ušle i ove odredbe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali