Play ponuda

Siguronosna provjera Sandre Benčić bila je protuzakonita, tražit će odštetu

shimmer fallback

Suprotno zaključcima Općinskog i Županijskog suda, Ustavni sud je presudio da je postupak siguronosne provjere nad Sandrom Benčić koju je provodila SOA predstavljao povredu ljudskih prava.

6.6.2014.
15:39
Play ponuda

U povodu nedavnih događaja koji su ponovno protresli sigurnosno-obavještajni sustav u Hrvatskoj, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava sazvali su danas konferenciju za medije.

Na konferenciji je Sandra Benčić, programska voditeljica CMS-a, predstavila rezultate svoje tužbe protiv Sigurnosno-obavještajne agencije.

Naime, SOA je neovlašteno 2007. godine vršila sigurnosnu provjeru nad njom, kao i nad drugim kandidatima za Savjet za razvoj civilnog društva. Nadzor je vršen bez njihovog znanja, što je protivno propisima. Benčić je saznala za nadzor nakon što je jedan agent kontaktirao B.a.B.e. tražeći mišljenje o Sandri Benčić kao osobi i djelatnici, a Sanja Sarnavka je odmah pokrenula ispitivanje o razlozima ovog poziva.

Žalba je podnesena Općinskom sudu u Zagrebu i Županijskom sudu te je Benčić zatražila da se obustavi sigurnosna provjera i da joj se na raspolaganje stavi sva prikupljena dokumentacija.

Sudovi su njene zahtjeve odbili uz obrazloženje kako je sama provjera bila zakonita, a u trenutku podnošenja tužbe već je prestalo njezino provođenje pa, posljedično, pružanje sudske zaštite više nije ni bilo potrebno.

Prekršen Ustav

Suprotno zaključcima nižih sudskih instanci, Ustavni je sud zaključio kako postupak potpune sigurnosne provjere nad Benčić nedvojbeno „predstavlja miješanje u prava podnositeljice na poštivanje privatnog života iz članak 8. Konvencije i članka 35. Ustava“, odnosno, utvrdio je povredu njezinih ljudskih prava.

Ustavni sud prozvao je i Općinski i Županijski sud zbog načina na koji su vodili postupke koje je pokrenula Benčić. Postupak sudskog nadzora sigurnosne provjere ostao je nepotpun, nije utvrđeno tko je izdao nalog za provedbu potpune sigurnosne provjere, tko ju je provodio te koji su podaci o osobnom životu Benčić pri tome prikupljeni.

Sandra Benčić je naglasila kako će zatražiti odštetu od RH, ali i pozvala RH da štetu naplati od osoba odgovornih za nezakonito postupanje budući da za to postoji pravna osnova.

Play ponuda
Play ponuda