KOMENTAR HELENE PULJIZ

SIGURNA HRVATSKA, SAMO ZA KOGA? Ukazanje tipa pod istragom koji renta kuću s Pavelićem govori više od HDZ-ovog programa

Čovjek koji je podnio ostavku na ministarsko mjesto zbog sumnji da je malverzacijama stekao imovinu, na dan objave HDZ-ovog programa ‘Sigurna Hrvatska’ pojavio se u središnjici stranke i izjavio da će pomoći stranci na izborima. Što o HDZ-u govori ukazanje Lovre Kuščevića?

Premda je u USKOK-ovoj akciji zbog afere Vjetrenjače uhapšeno 13 ljudi, a barem još petero ih se ozbiljno sumnjiči da su dio zločinačkog pothvata, Josipa Rimac jedino je žrtveno janje okrenuto na HDZ-ovom izbornom ražnju. I dok je ona iz stranke izbačena brzinom svjetlosti, uhićeni direktor Hrvatskih šuma, HDZ-ovac Krunoslav Jakupčić i dalje uživa povjerenje HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića. Kao na traci objavljuju se navodni transkripti prisluškivanih razgovora Josipe Rimac s tajnicom kabineta ministrice poljoprivrede Ružicom Njavro i ostalima, ali vidi vraga, za javnost nema baš nijednog zanimljivog transkripta Jakupčićevih razgovora, kao ni ostalih HDZ-ovih frajera.

S obzirom na epiloge svih afera u kojoj su sudjelovali vodeći ljudi HDZ-a (pa i sama stranka), malo je vjerojatno kako će Josipa Rimac zbog svega jednom biti i pravomoćno osuđena. Njezino hapšenje i smjenu, uoči parlamentarnih izbora, Plenković koristi kao glavni argument da je “politika njegove Vlade i njega osobno, politika Hrvatske demokratske zajednice, stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije” te da nema nedodirljivih. Svatko tko je živio u Hrvatskoj otkad je Plenkovićev HDZ zasjeo na vlast zna kako je to grozna laž jer se u te gotovo četiri godine i nismo bavili ničim drugim nego korupcijom i malverzacijama njegovih/njihovih ministara, zastupnika, načelnika, direktora…

A kako izgleda ta “stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije” i kako je to kad u praksi “nema nedodirljivih” kad je riječ o zloupotrebi položaja jako je jednostavno argumentirati na primjeru jednog od Plenkovićevih najbližih stranačkih suradnika i bivših ministara.

S Kuščevićem od Tijelova do Tijelova…

“Danas je Tijelovo, danas sam s obitelji. Fino ručam, ne bih si dan pokvario s nekakvim izjavama”, tako je prije točno godinu dana govorio Lovro Kuščević kad su ga novinari pitali kako si je kao načelnik općine Nerežišće malverzacijama omogućio da štalu pretvori u vilu vrijednu šest milijuna kuna i otkud mu imovina procijenjena na osam milijuna kuna.

Tada je Lovro Kuščević bio ministar uprave i politički tajnik HDZ-a, a unatoč teškim optužbama za stjecanje imovine kojoj nije suvislo znao objasniti podrijetlo, uživao podršku stranke i predsjednika Andreja Plenkovića. Štoviše, Plenković je novinarsko kopanje po Kuščevićevoj imovini ocijenio “slijedom dobro usmjerenih napada na ministre” i dodao kako je i Kuščević žrtva planskog “bombardiranja” kojim su tada, kako je tvrdio, bili izloženi i njegovi ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Goran Marić. Bombardiranje od kojih ih je štitio premijer i šef stranke na kraju je ipak, u srpnju prošle godine, rezultiralo još jednom rekonstrukcijom vlade.

No, to nije bio kraj političkih karijera bombardiranih ministara – svi su preseljeni u Sabor, a Žalac i Goran Marić i danas su članovi Predsjedništva HDZ-a. Čak je i onaj zamjenik direktora APN-a Krešmir Žunić, kojeg je “sram koliko nema” još uvijek i u HDZ-u i u APN-u, a još uvijek ima i stan koji je sebi i sinu kupio od APN-a za manje od tisuću eura po kvadratu.

Lovro Kuščević je ministarsku fotelju zamijenio saborskom, aktivirao je dužnost vijećnika u Splitsko-dalmatinskoj županijskoj skupštini, predsjednik je HDZ-a Nerežišća, potpredsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i član Središnjeg odbora HDZ-a. S tih pozicija, nekidan se, uoči predstavljanja izbornog programa stranke “Sigurna Hrvatska”, pojavio se u središnjici i poručio kako će dati “svoj maksimum za još jednu pobjedu HDZ-a”.

Kuščević kao primjer uspješnog HDZ-ovca

Kuću zbog koje je, između ostalog, ostao bez ministarskog položaja i zbog koje se USKOK bavi njegovim poslovima, Kuščević još uvijek iznajmljuje. I dok mnogi spuštaju cijene ne bi li privukli turiste u sezoni koronavirusa, Kuščević svoju mirno i dalje iznajmljuje za 17.730 kuna tjedno. Kuščevićeva vila za odmor ima 239 metara četvornih s vanjskim grijanim bazenom, četiri kupaonice i pet spavaćih soba. Kako je otkrio Telegram, ta se vila još uvijek reklamira s fotografijom poglavnika Ante Pavelića iznad kamina i hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem. Punih 11 godina u katastar je bila upisana kao pašnjak.

Zašto kuća nije upisana u katastar? “Zašto nije bila upisana? A tko će to sve pratiti. Bogu hvala imam puno nekretnina, zahvaljujući vama sam dao zahtjev da se sve nekretnine upišu u katastar. Bogu hvala, imam toliko nekretnina da ih ne mogu sve pratiti.”

Kako netko do 44. godine stekne svu tu imovinu? “Vrlo jednostavno. Tako da završi fakultet. Tako da kao đak srednjoškolac radi najteže poslove na otoku Braču, poput branja lavande, otkupa višanja… Tako da kao student ima svoj biznis da prodaje na štandovima… Tako da čim završi studij i odsluži Hrvatsku vojsku, otvori tvrtku i radi i zarađuje… Tako da, zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima, zahvaljujući svom obrazovanju, ima pristojnu plaću općinskog načelnika, pristojnu plaću ministra. Tako da zaposli svoju suprugu, da i supruga ostvaruje prihod i onda, vrlo jednostavno, u tih 20-ak godina čovjek zaradi za život.”

Formula za sigurnost

Kad bi bila istina to što Kuščević tvrdi, onda bi Hrvatska bila sretna zemlja bogatih ljudi. Zbog prenamjene zemljišta i niza malverzacija, između ostalih, i s vilom koja je upisana kao pašnjak, prvu istragu USKOK je protiv Kuščevića otvorio potkraj prošle godine, a od veljače ove godine USKOK tereti Kuščevića za tri nova kaznena djela, pri čemu je jednom točkom optužbe, vezanom uz prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, obuhvaćena i njegova supruga Zorana Kuščević. Tereti ih se za zloupotrebu “tešku” više od tri milijuna kuna.

Unatoč svemu, Kuščević je i dalje utjecajan i bitan dužnosnik HDZ-a, još uvijek zauzima nekoliko iznimno važnih stranačkih pozicija i obećava kako će dati sve od sebe za još jednu pobjedu HDZ-a. Nije jedini, tek je jedan u nizu, ali kad se pogleda njegova politička sudbina i karijera, “Sigurna Hrvatska” je zbilja najbolji naziv koji je Plenković mogao dati ovogodišnjem HDZ-ovom izbornom programu.

Pobijedi li HDZ, što god radili, Lovro Kuščević i stotine drugih HDZ-ovih kuščevića u Hrvatskoj stvarno mogu biti sigurni. Od sudskog progona i gubitka nezakonito stečene imovine.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Povratak na Net.hr