DEFICITARNA ZANIMANJA

SIGURAN POSAO I PLAĆA OD 8000 KN ČAK I PRIJE ZAVRŠENE ŠKOLE: Uzalud sve to, ove poslove Hrvati ne žele raditi

U školovanje za zidara nije upisan nijedan učenik

“Nema radne snage na tržištu, nemamo kadar koji je školovan, koji zna taj posao. Djeca ne upisuju te škole i u velikim smo problemima, a primanja su viša od 8000 kuna neto”, rekao je Zlatko kod kojeg Dominik kao učenik drugog razreda radi na praksi kao keramičar. Istu stvar učenicima osnovnih škola ponavljaju svi iz strukovnih škola.

“Nijedan učenik nije ostao bez posla. Ako to učenik želi, tvrtka u kojoj obavljaju praksu obično ga zadrži”, rekao je za Dnevnik.hr Marko Šarbagi, profesor CNC operaterstva.

‘Sve nedostaje, od krova do poda’

Najviše nedostaje tokara, a osim njih traženi su i tesari, vodoinstalateri i automehaničari. No siguran posao nije osobito primaljiv učenicima. “Mi smo obrtnička, industrijska, graditeljska škola, a nismo upisali zidara. Sve nedostaje, od krova do poda”, rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Država pokušava sve riješiti stipendijama. Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa.

U Obrtničkoj komori ističu kako su sve to samo vatrogasne metode.

“Možemo raditi ad hoc rješenja uvozom radne snage, ali dugoročno samo obrazovanjem”, rekao je Mirza Šabić iz Obrtničke komore Zagreb.

Povratak na Net.hr