ŠESTORICA ZAGREBAČKIH NAVIJAČA IDU U ISTRAŽNI ZATVOR: / Poticali su netoleranciju, nasilje i mržnju prema Srbima

Općinsko državno odvjetništvo je objavilo da se osnovano sumnja da je je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti,

14.6.2020.
17:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istražni zatvor određen je šestorici navijača koji su pozirali s jezivim i sramotnim transparentnom u zagrebačkoj Kustošiji. Kako prenosi RTL, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21 sati u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti.

Podsjetimo, navijači Dinama u Kustošiji fotografirali su se s transparentom na kojem je pisalo: "Je**t ćemo srpske žene i djecu". Pored transparenta, navijači su imali HOS-ove zastave i majice te šal sprskog nogometnog kluba Crvene zvezde.

Poticanje na netoleranciju, nasilje i mržnju

Općinsko državno odvjetništvo je objavilo da se osnovano sumnja da je je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo "u", a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine.

Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika, osnovano se sumnja, okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sudac šestorici odredio istražni zatvor

Građani koji su bili u prolazu i stanovnici naselja reagirali su na takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje pa su taj događaj fotografirali pa potom fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima pa su one postaje javno dostupne široj javnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali