OGROMNA ŠTETA

ŠEST DANA NAKON NEVREMENA: Osječka bolnica traži pomoć. Trebaju im posteljina, oprema, igračke…

Ni šest dana nakon strašnog olujnog nevremena koje je zadesilo Osijek, dijelovi tamošnjeg Kliničkog bolničkog centra još nisu u funkciji.

Na Klinici za pedijatriju, s koje je snažni vjetar otpuhao krov, još uvijek se skuplja voda. Četvrtina prostora nije u funkciji, a medicinske sestre rade uz zvuk kapanja vode, piše RTL-ov portal Vijesti.hr.

OLUJNO NEVRIJEME U OSIJEKU: ‘Bolnica je doživjela katastrofu, voda se slijevala u sobe pacijenata’

Na Pedijatriji bilo 15 centimetara vode

“Još uvijek je malo dramatično, naši problemi nisu nestali. Još uvijek imamo malo curenja i u svemu tome potrošili smo sve zalihe posteljnog rublja, tako da smo u potrebi”, kazala je glavna sestra Odjela pedijatrije KBC Osijek Karolina Kramarić Ratković.

Da bi se tijekom nevremena zaustavila vodena bujica, osoblje je koristilo sve što je bilo na dohvat ruke – plahte, dekice, dječju robu. Srećom, mali pacijenti ništa od toga nisu osjetili.

“Potreban je klima-uređaj, prvenstveno jer je stvarno vruće i djeca moraju biti tu po cijele dane, unervozi ih ta vrućina. Pogotovo sada. Mi nismo osjetili. Četvrti kat je više poplavljen”, kazala je majka jednog malog pacijenta.

A na tom četvrtom katu bilo je 15 centimetara vode. Zidovi i stropovi još su mokri i nazire se plijesan. Voda je pronašla put preko zidova i instalacija sve do prizemlja.

“Radnu terapiju smo preselili u prizemlje, liječnici su se malo zgurali u jednu prostoriju. Neku djecu smo otpustili kući. Dolaze od kuće na terapiju čisto da bi što manje bili izloženi ovakvim uvjetima”, ističe dr. Sanja Dornar, v.d. Predstojnice Klinike za pedijatriju KBC Osijek.

SLIKE KAOSA U OSIJEKU: Nevrijeme čupalo stabla, trgalo krovove, potapalo aute

pxl_270616_13247707

Izravna šteta 2,75 milijuna kuna, no bit će i veća

Zasad je saniran jedino krov s kojeg je vjetar otpuhao tonu lima. No, uništene su igračke, stolovi stolice, didaktički materijal, računala i dio medicinske opreme.

“Na cijeloj Klinici za pedijatriju i ginekologiju je 2,5 milijuna – 2,75 milijuna kuna. To je direktna šteta. Ali prema procjeniteljima koji su obavili izvid u cijelom KBC-u na svim ustrojstvenim jedinicama utvrdili su da će cifra biti tri-četiri puta, možda čak i veća”, istaknuo je dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC Osijek.

Bit će potrebno promijeniti sve instalacije i stolariju, a zatim obaviti dezinfekciju i dezinsekciju prostora. U bolnici strahuju da nakon svega neće ostati ni lipe za ono najpotrebnije – opremu koja je stradala od strujnog udara.

POSLJEDICE UŽASNOG NEVREMENA: U Osijeku i okolici štete veće od 250 milijuna kuna

Poziv donatorima iz cijele Hrvatske

S obzirom na ogromnu štetu, osječka bolnica treba pomoć, pa su uputili apel svima koji su u prilici darovati odjeću za djecu, igračke ili pak usluge i radove potrebne za saniranje nastale štete.

Osoba koju se s tim u vezi može kontaktirati je Zdravko Petričević i to putem maila na zdravko.petricevic@gmail.com ili mobitelom na broj 091 4600 495.

RADE U ZABRINJAVAJUĆIM UVJETIMA: Ovaj Klinički bolnički centar najlošiji je u Hrvatskoj

Povratak na Net.hr